W jaki sposób interpretujecie pojęcie satanizmu?
-
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 2
- Podziękowano: 3
Faktycznie nie powinno sie zglebiac za bardzo tego tematu, powiem tylko, ze z doswiadczenia wiem, sa de facto 2 rodzaje szatanizmu w Kulturze:
1. Oczywisty, nie chowajacy sie, czesto (na zewnatrz) zabawowo-jaselkowy. Czasami tworcy przyznaja sie otwarcie do kultu zlego, czasami jak Nergal upieraja sie, ze tylko "koncepcja artystyczna", inni, ze to "radykalny humanizm" itp.
2. Ten ukryty, zaszyfrowany, czasami nie do poznania. To jest bardzo deliktany temat bo szybko moga nam zaczac zarzucac "widzenie wszedzie diabla", wiaractwo itp. Po prostu wiem, ze to to jednak istnieje. Na pytanie czy jest to czeste zjawisko odpowiem tak: niestety za czeste, najlepiej powinno tego w ogole nie byc.
1. Oczywisty, nie chowajacy sie, czesto (na zewnatrz) zabawowo-jaselkowy. Czasami tworcy przyznaja sie otwarcie do kultu zlego, czasami jak Nergal upieraja sie, ze tylko "koncepcja artystyczna", inni, ze to "radykalny humanizm" itp.
2. Ten ukryty, zaszyfrowany, czasami nie do poznania. To jest bardzo deliktany temat bo szybko moga nam zaczac zarzucac "widzenie wszedzie diabla", wiaractwo itp. Po prostu wiem, ze to to jednak istnieje. Na pytanie czy jest to czeste zjawisko odpowiem tak: niestety za czeste, najlepiej powinno tego w ogole nie byc.
- Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 223
- Podziękowano: 781
Jest też satanizm bez wiary w szatana, ze skierowaniem na siebie
-
- Podziękował/a: 2
- Podziękowano: 3
Wlasnie tym "ateistycznym, humanistycznym itp. szatanistom", czcacym podobno samych siebie, ktorzy twierdza, ze nie wierza w istnienie diabla za bardzo nie ufam. Po prostu mam pewne watpliwosci czy oni wszyscy naprwade sa tacy "niewierzacy". Ale to trudny temat.
Dobrze pasuje tutaj tekst tej chrzescijanskiej piosenki:
Niektorzy pewnie sie ludza, ale sa chyba tez wsrod nich ludzie ktorzy jednak wiedza co robia. Ale to naprawde trudny temat.
Dobrze pasuje tutaj tekst tej chrzescijanskiej piosenki:
Niektorzy pewnie sie ludza, ale sa chyba tez wsrod nich ludzie ktorzy jednak wiedza co robia. Ale to naprawde trudny temat.
-
- Wyznanie: inne wyznanie
- Podziękował/a: 89
- Podziękowano: 136
https://pl.wikipedia.org/wiki/Satanizm
Satanizm laveyański jako system filozoficzny
https://pl.wikipedia.org/wiki/Satanizm_laveya%C5%84ski
https://pl.wikipedia.org/wiki/Satanizm
Satanizm laveyański jako system filozoficzny
https://pl.wikipedia.org/wiki/Satanizm_laveya%C5%84ski
- Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 223
- Podziękowano: 781
Tak, mniej więcej to miałem na mysli. Jest to wprost satanizm z Ogrodu Eden, gdy uważa się, że pewne rzeczy można zrobić bez Boga.
-
- Wyznanie: inne wyznanie
- Podziękował/a: 89
- Podziękowano: 136
Kojarzę taki cytat, który krąży po internecie, nie pamiętam dokładnie jak to brzmiało, ale coś w stylu, że największym osiągnięciem szatana, jest to, że ludzie w niego nie wierzą.Nathanael pisze: ↑23 lip 2022, 17:32 Wlasnie tym "ateistycznym, humanistycznym itp. szatanistom", czcacym podobno samych siebie, ktorzy twierdza, ze nie wierza w istnienie diabla za bardzo nie ufam. Po prostu mam pewne watpliwosci czy oni wszyscy naprwade sa tacy "niewierzacy". Ale to trudny temat.
Dziś sporo ludzi nie wierzy w istnienie osobowego zła, co ciekawe można się spotkać nawet z takimi opiniami wśród chrześcijan, że demony nie istnieją. Myślę, że to duży problem, bo powoduje, że ludzie nie są uważni i ostrożni, skoro nie wierzą w takie byty, to też nie mają świadomości żadnych zagrożeń duchowych.
-
- Podziękował/a: 184
- Podziękowano: 39
Takim niedowiarkom przydałoby się być świadkiem egzorcyzmów. Ciekawe jakby wytłumaczyli zachowanie opętanej osoby. Pewnie, że jest chora psychicznie albo coś w tym stylu.Hildegarda pisze: ↑23 lip 2022, 18:26Kojarzę taki cytat, który krąży po internecie, nie pamiętam dokładnie jak to brzmiało, ale coś w stylu, że największym osiągnięciem szatana, jest to, że ludzie w niego nie wierzą.Nathanael pisze: ↑23 lip 2022, 17:32 Wlasnie tym "ateistycznym, humanistycznym itp. szatanistom", czcacym podobno samych siebie, ktorzy twierdza, ze nie wierza w istnienie diabla za bardzo nie ufam. Po prostu mam pewne watpliwosci czy oni wszyscy naprwade sa tacy "niewierzacy". Ale to trudny temat.
Dziś sporo ludzi nie wierzy w istnienie osobowego zła, co ciekawe można się spotkać nawet z takimi opiniami wśród chrześcijan, że demony nie istnieją. Myślę, że to duży problem, bo powoduje, że ludzie nie są uważni i ostrożni, skoro nie wierzą w takie byty, to też nie mają świadomości żadnych zagrożeń duchowych.