cukrowy detox

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Awatar użytkownika
Zbyszek
Posty: 801
Rejestracja: 07 cze 2022, 12:25
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 194
Podziękowano: 108
Płeć:

Nieprzeczytany post

BŁĄD! Cukrzykiem można być przy braku nadwagi/otyłości.

Dodano po 15 minutach 11 sekundach:
Z tej strony - https://www.hellozdrowie.pl/blog-7-mito ... chorujemy/ - zacytuję tekst poniższy:

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy
Julia Krupińska

Cukrzyca to choroba, która, choć dotyka ponad 420 milionów ludzi na świecie, wciąż nie wywołuje w nas wystarczającej reakcji. Wiele osób bagatelizuje jej sygnały, a leczenie podejmuje wtedy, gdy choroba zdąży już narobić dużo szkód. Czasem to zwykła ignorancja, czasem wiara w nieprawdziwe stwierdzenia. Oto niektóre z nich. 14 listopada to Światowy Dzień Cukrzycy.

Jedzenie dużej ilości cukru powoduje cukrzycę
Nie do końca. Na rozwój cukrzycy wpływają również geny i styl życia. Otyłość, dieta bogata w słodzone napoje sprzyjają rozwojowi cukrzycy, i jest to naukowo potwierdzone. Ale nie tylko. Ostatnie badania sugerują, że do rozwoju choroby prowadzi także zamiłowanie do słonych potraw. Skandynawscy naukowcy z Karolinska Institutet dowiedli, że osoby, które zjadają 2,5 grama soli dziennie więcej mają 43% więcej szans na zachorowanie na cukrzycę typu 2. Wiadomo też, że do rozwoju cukrzycy przybliża nas jedzenie niezdrowych tłuszczów trans.
[tu moja uwaga: chyba coś źle jest napisane odnośnie tych 2,5 grama soli, bo czy chodzi o 2,5 grama jako wszystko, co się zjada na dzień, czy o to, że te 2,5 to jest powyżej dopuszczalnej ilości, za którą się uważa 5 gramów/dzień. No, chyba że to zdanie jest dobrze zapisane, ale wtedy to prawie by solić nie trzeba...]

Szczupłe osoby nie zachorują na cukrzycę
Na rozwój cukrzycy ma wpływ wiele czynników, m.in.: geny, to, czy w rodzinie były przypadki cukrzycy, pochodzenie etniczne i wiek, a także szeroko pojęty styl życia. Warto zapamiętać jedną prawdę: wiele osób z nadwagą nie będzie miało nigdy cukrzycy typu 2, i wiele osób z cukrzycą typu 2 ma wagę w granicach normy – przypomina o tym Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków (ADA). Mówiąc krótko, cukrzyca może dopaść każdego z nas.

Jedzenie dużej ilości owoców nie ma wpływu na rozwój cukrzycy
Według ADA pomimo ogromnych walorów, jakie owoce mają (zawierają błonnik, witaminy i mikroelementy), powinniśmy jeść je rozważnie, gdyż są przy tym bogatym źródłem węglowodanów, a co za tym idzie, podnoszą stężenie glukozy we krwi. Warto zapytać dietetyka o to, ile, kiedy i jakie owoce możemy zjadać, aby było to korzystne dla naszego zdrowia.

Palenie papierosów nie powoduje cukrzycy
Niestety może jej sprzyjać. Jeśli palisz, masz o 30-40 proc. więcej szans, że dopadnie cię cukrzyca, niż osoba niepaląca – dowiemy się z rządowego raportu The Health Consequences of Smoking. Mechanizmów za to odpowiedzialnych jest kilka. Palenie obniża wrażliwość na insulinę. U niektórych sprzyja otyłości brzusznej – a to znany czynnik ryzyka cukrzycy. Może też mieć związek z wpływem papierosów na poziom hormonów stresu. Sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, a także stresowi oksydacyjnemu (zaburzona równowaga tlenowa w komórkach) – oba elementy biorą udział w rozwoju insulinooporności i zaburzają metabolizm glukozy. Odkryto też receptory nikotyny na wysepkach trzustkowych oraz beta komórkach (odpowiedzialnych za produkcję insuliny), co powodowało zmniejszone wydzielanie insuliny. Z kolei innym razem zaobserwowano, że nikotyna prowadziła do uszkodzenia komórek beta trzustki podczas rozwoju płodu.

Kofeina chroni przed cukrzycą
Holenderskie badanie sprzed kilku lat pokazało, że regularne picie 3-4 filiżanek kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy o 21 procent. Kolejne dochodzenia potwierdzały ochronne właściwości napoju. Jednak duża analiza 28 badań na ten temat wskazuje, że nie ma znaczenia, czy pijemy kawę bezkofeinową, czy kofeinową. Oba rodzaje równie skutecznie mogą chronić przed cukrzycą typu 2. To nasuwa wniosek, że nie o kofeinę chodzi, a o inne składniki kawy. Zawiera ona sporo polifenoli – to broń przeciw chorobom zapalnym oraz nowotworom.
Jednym z bardziej docenianych w kawie jest kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. W małej czarnej znajdziemy również niacynę – witaminę, która bierze udział w biosyntezie insuliny, lignany – silne przeciwutleniacze, a także potas uczestniczący w metabolizmie węglowodanów. Jedna uwaga – kawa może podwyższać cholesterol. A odpowiedź na pytanie, czy regularne picie kawy jest naprawdę zdrowe, jest wciąż dyskusyjna. Według Holendrów, jeśli już kawa, to najlepsza będzie ta parzona z użyciem filtra papierowego, który wchłania diterpeny (związki podwyższające cholesterol) i zapobiega przedostawaniu się ich do organizmu.

Cukrzyca typu 2 to łagodna forma cukrzycy
Zdecydowanie nie ma łagodnej cukrzycy. Nieleczona może prowadzić do stanów zagrażających życiu. Staranna kontrola glukozy we krwi i stosowanie się do zaleceń lekarskich zmniejszają ryzyko pojawienia się komplikacji, jednak nie zmieniają faktu, że choroba jest poważna i nie można jej lekceważyć.

Cukrzyca nie daje objawów
Cukrzyca daje objawy, problem w tym, że są one często tak subtelne, że mogą być zignorowane. Nic więc dziwnego, że 25 proc. chorych nawet nie wie, że ma cukrzycę. Co powinno obudzić naszą czujność? Wzmożone pragnienie, nawet gdy wypiliśmy niemało, częste wizyty w toalecie, napady trudnego do opanowania głodu, a także ciągłe zmęczenie.

Na koniec, pamiętajmy, że najlepszą profilaktyką jest samokontrola. Każdy z nas raz do roku powinien sprawdzić swój cukier. Badanie jest proste i szybkie. Warto dopilnować siebie i bliskich.
-----------
Koniec cytatu.
Wnioski niech sam już wyciąga...
Dążcie do pokoju ze wszystkimi i do uświęcenia, bez którego nikt nie zobaczy Pana. Hbr 12,14
🔸
Mówi Ten, który świadczy o tym: Tak, przyjdę wkrótce. Amen, przyjdź, Panie Jezu! Ap 22,20
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Posty: 1903
Rejestracja: 30 sty 2021, 22:00
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 293
Podziękowano: 993
Płeć:

Nieprzeczytany post

Zbyszek pisze: 03 sie 2022, 9:16 BŁĄD! Cukrzykiem można być przy braku nadwagi/otyłości.
A kto twierdził, że nie można?

Co do zacytowanego tekstu - niestety, myli PRZYCZYNY cukrzycy z czynnikami zaostrzenia jej przebiegu.
Np. od jedzenia owoców nie stanie się człowiek cukrzykiem. Jesli jednak ma nietolerancję glukozy (albo wręcz cukrzycę), to ich jedzenie powoduje, że będzie miał silniejsze objawy (wysoki poziom cukru). To samo z cukrem.
Jeśli ktoś ma nietolerancję glukozy, to jedząc cukier spowoduje wysokie cukry w krwi (a więc i cały zespół objawów pochodnych, bardzo nieprzyjemnych).
Hildegarda
Posty: 424
Rejestracja: 12 lip 2022, 18:23
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 89
Podziękowano: 136
Płeć:

Nieprzeczytany post

Marek Piotrowski pisze: 03 sie 2022, 8:44 Rozważałem stosowanie diety ketogennej (polecano mi ją gorąco). Niestety, po dokładnym zapoznaniu się z jej skutkami ubocznymi (wiem, wiem, że w Sieci propagujący ją zaprzeczają, ale niezbyt wiarygodnie) musiałem odpuścić.
ja byłam 8 miesięcy na tej diecie, a kilka lat na dietach niskowęglowodanowych, a potem mi się to znudziło :(, ale jakbym się dowiedziała, że mam jakąś chorobę typu cukrzyca, nowotwór, to podejrzewam, że zaraz wskoczyłabym na tą dietę, albo przynajmniej na niskowęglowodanową np. paleo i starałabym się to łączyć z okresowymi postami, tak żeby doprowadzić do autofagii.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Posty: 1903
Rejestracja: 30 sty 2021, 22:00
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 293
Podziękowano: 993
Płeć:

Nieprzeczytany post

Lepiej się w takich sprawach radzić lekarza. Dużo zależy od rodzaju nowotworu - zaszkodzić też można.
Awatar użytkownika
abi
Posty: 1104
Rejestracja: 02 lut 2021, 15:48
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 254
Podziękowano: 579

Nieprzeczytany post

Obrazek
nie spodziewajcie sie po mnie ani wiedzy, ani mądrości
Pawełek0799

Nieprzeczytany post

Nie odczuwam po zjedzeniu czegoś słodkiego ani niepokoju ani senności.
Skaza

Nieprzeczytany post

@Marek Piotrowski a mleko kozie można pić przy cukrzycy czy nie ma znaczenia i żadnego nie polecają pić ?
Hildegarda
Posty: 424
Rejestracja: 12 lip 2022, 18:23
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 89
Podziękowano: 136
Płeć:

Nieprzeczytany post

@Zbyszek myślę, że przy cukrzycy istotną rolę gra trzustka, a tu nie ma znaczenia czy osoba jest szczupła czy nie.
A z kolei cukier może mieć taki wpływ na trzustkę, że ją obciąża, gdy spożywa się często potrawy o wysokim ig, bo to powoduje ciągłe wyrzuty insuliny i z czasem może dojść do niewydoloności (uszkodzenia tego mechanizmu), więc raczej pod tym kątem łączyłabym nadwagę z cukrzycą, że u osób z nadwagą jest większe prawdopodobieństwo takiego systematycznego obciążania trzustki, ale nie jest to regułą, bo wszystko zależy od tego co kto je. Poza tym są jeszcze inne czynniki, które mogą obciążyć trzustkę np. alkohol.
Dlatego uważam, że przy cukrzycy najlepsze są diety zawierające niskie ig, a diety niskowęglowodanowe sprawdzają się tu bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Posty: 1903
Rejestracja: 30 sty 2021, 22:00
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 293
Podziękowano: 993
Płeć:

Nieprzeczytany post

Skaza pisze: 03 sie 2022, 22:37 @Marek Piotrowski a mleko kozie można pić przy cukrzycy czy nie ma znaczenia i żadnego nie polecają pić ?
Nie mam pojęcia, jakoś nigdy mnie nie ciągnęło do koziego mleka.
Hildegarda pisze: 04 sie 2022, 5:21 @Zbyszek myślę, że przy cukrzycy istotną rolę gra trzustka, a tu nie ma znaczenia czy osoba jest szczupła czy nie.
No nie, przy cukrzycy II rodzaju jest to znaczenie wręcz katastrofalne.
Dlatego uważam, że przy cukrzycy najlepsze są diety zawierające niskie ig, a diety niskowęglowodanowe sprawdzają się tu bardzo dobrze.
Niskie ig oczywiście. Niskowęglowodanowa to synonim,
Hildegarda
Posty: 424
Rejestracja: 12 lip 2022, 18:23
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 89
Podziękowano: 136
Płeć:

Nieprzeczytany post

Marek Piotrowski pisze: 04 sie 2022, 7:50 No nie, przy cukrzycy II rodzaju jest to znaczenie wręcz katastrofalne.
Nie wiem jakie mechanizmy miały by tu zajść, myślę, że i tak wszystko kręci się wokół trzustki i jej działania, więc jeśli otyłość ma znaczenie, to dlatego, że zwiększa prawdopodobieństwo uszkodzenia trzustki

Marek Piotrowski pisze: 04 sie 2022, 7:50 Niskie ig oczywiście. Niskowęglowodanowa to synonim,
Nie do końca, tzn, standardowe diety z niskim ig dla cukrzyków, to nie dokładnie to samo co popularne ostatnio diety niskowęglowodanowe ze swoimi zasadami (np. low carb, paleo). Niby podobne, ale nieco różnią się zasadami, taki drobiazg
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Posty: 1903
Rejestracja: 30 sty 2021, 22:00
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 293
Podziękowano: 993
Płeć:

Nieprzeczytany post

Hildegarda pisze: 04 sie 2022, 8:20
Marek Piotrowski pisze: 04 sie 2022, 7:50 No nie, przy cukrzycy II rodzaju jest to znaczenie wręcz katastrofalne.
Nie wiem jakie mechanizmy miały by tu zajść, myślę, że i tak wszystko kręci się wokół trzustki i jej działania, więc jeśli otyłość ma znaczenie, to dlatego, że zwiększa prawdopodobieństwo uszkodzenia trzustki
Raczej nie - wiem to zresztą z własnego doświadczenia. Gdy zgubiłem 15 kg, cukry natychmiast spadły. Gdyby to było uszkodzenie, byłoby trwałe.
Oczywiście sama cukrzyca jest uszkodzeniem trzustki, ale to inna sprawa.
Hildegarda
Posty: 424
Rejestracja: 12 lip 2022, 18:23
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 89
Podziękowano: 136
Płeć:

Nieprzeczytany post

Marek Piotrowski pisze: 04 sie 2022, 9:17 Raczej nie - wiem to zresztą z własnego doświadczenia. Gdy zgubiłem 15 kg, cukry natychmiast spadły. Gdyby to było uszkodzenie, byłoby trwałe.
Oczywiście sama cukrzyca jest uszkodzeniem trzustki, ale to inna sprawa.
Znalazłam coś o tym


"Insulinooporność, a zmiany masy ciała

Insulinooporność często kojarzy nam się z otyłością. Rzeczywiście tak jest, nadmierna ilość tkanki tłuszczowej, w szczególności brzusznej przyczynia się do osłabienia wrażliwości komórek na insulinę. Dlaczego tak się dzieje? Tkanka tłuszczowa produkuje substancje aktywne, które blokują działanie insuliny i nasilają insulinooporność. Im więcej tkanki tłuszczowej, tym więcej tych substancji w naszym organizmie. W odpowiedzi, trzustka zaczyna produkować więcej insuliny, aby pokonać opór komórek i obniżyć poziom glukozy we krwi. Pamiętamy, że insulina działa anabolicznie. Jej wysoki poziom nasila procesy wzrostu komórek i tkanek, w tym lipogenezę, powodując magazynowanie tkanki tłuszczowej. Fizjologicznym efektem wzrostu stężenia insuliny we krwi mogą być napady głodu, które sprzyjają spożyciu nadmiaru kalorii nasilając otyłość oraz powodują nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, co ponownie daje trzustce sygnał do produkcji insuliny. Co więcej, wysoki poziom insuliny wiąże się z niskim poziomem glukagonu, który bierze udział w procesie glukoneogenezy (wytwarzanie glukozy z prekursorów niebędących cukrami, jak np. aminokwasy, kwas mlekowy i glicerol). To powoduje, że zahamowane zostaje spalanie tłuszczy. Opisane tutaj procesy powodują, że wpadamy w błędne koło. Tkanka tłuszczowa trzewna nasila insulinooporność, a insulinooporność sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. To tłumaczy trudności z odchudzaniem u osób z obniżoną wrażliwością tkanek na insulinę, ale równocześnie pokazuje, że leczenie insulinooporności powinno być nastawione na systematyczną redukcję masy ciała, w szczególności redukcję trzewnej tkanki tłuszczowej."


https://diabetyk24.pl/blog-section/insu ... yny-objawy
Awatar użytkownika
Aloes
Posty: 2390
Rejestracja: 27 gru 2021, 14:47
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 185
Podziękowano: 608

Nieprzeczytany post

Jest też coś takiego jak cukrzyca ciążowa która po urodzeniu dziecka znika.
ODPOWIEDZ