Skrupuły/zadośćuczynienie
-
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3
- Podziękowano: 1
Np. czasami do różnych piosenek młodzież układa krótkie układy taneczne. Są znane i dużo osób nagrywa jak je tańczy, nawet dzieci. Niektóre, nawet 'dość' normalnie wyglądające elementy tego układu niektórzy interpretują jakoś dwuznacznacznie, wulgarnie, seksualnie? Czy w takim razie, gdy tańczę z małą kuzynką (w wieku szkolnym), która może tego nie rozumieć, ja też traktuję to jako najzwyklejsze ruchy i zamieszczamy to to grzech? Albo jak zostawiamy dla siebie? Czy to zgorszenie? Kogo ja wtedy gorszę? Jeśli nie wyrażamy ani mimiką twarzy ani ciałem żadnych głębszych interpretacji?
Np. czasami do różnych piosenek młodzież układa krótkie układy taneczne. Są znane i dużo osób nagrywa jak je tańczy, nawet dzieci. Niektóre, nawet 'dość' normalnie wyglądające elementy tego układu niektórzy interpretują jakoś dwuznacznacznie, wulgarnie, seksualnie? Czy w takim razie, gdy tańczę z małą kuzynką (w wieku szkolnym), która może tego nie rozumieć, ja też traktuję to jako najzwyklejsze ruchy i zamieszczamy to to grzech? Albo jak zostawiamy dla siebie? Czy to zgorszenie? Kogo ja wtedy gorszę? Jeśli nie wyrażamy ani mimiką twarzy ani ciałem żadnych głębszych interpretacji?
- Magnolia
- Podziękował/a: 2753
- Podziękowano: 3130
Proszę ignoruj te ciągłe analizy.... zanim coś zrobisz zastanów się czy to jest dobre czy złe- nie będziesz mieć wątpliwości jak podejmiesz decyzję.
Jezus przyszedł zmienić serce, a nie rzeczywistość.
-
Ale mi ciężko tak określić... Dlatego analizuję:(
- Magnolia
- Podziękował/a: 2753
- Podziękowano: 3130
Analizujesz po fakcie, czyli najczęściej działasz bez zastanowienia...
A ja Ci proponuję abyś najpierw się zastanowiła, czy dobrze jest tak i tak uczynić czy nie dobrze.
Myśle, ze wiele rzeczy odrzucisz już na wstępie , jako działania nierozsądne, głupie i niepotrzebne... czyli de facto ograniczysz niepewność.
Jezus przyszedł zmienić serce, a nie rzeczywistość.
-
Czy granie w gry, w których zbiera się stworki i są tam też takie 'piekielne', ale nie zbieranie ich to grzech? Kiedyś zabrałam komuś w grze takiego i to było dawno i nie wiem czy szukać tej osoby, żeby oddać...
-
Ale ja tego nie oddałam i nie wiem;( czy to będzie dobrze jak oddam komuś w takiej grze
- Skaza
- Podziękował/a: 4392
- Podziękowano: 1331
Po prostu przestań analizować od teraz koniec całkiem wyłącz to w sobie. Spowiedź zmyła wszystko urodziłaś się na nowo.
Szukajcie dobra, a nie zła, abyście żyli, a Pan Bóg będzie z wami. Am 5, 14
-
Bo ja zabrałam tej Osobie zwykłego stworka, znaczy ona mi dala i potem chciała zwrotu... To było 4 lata temu:( serio mogę to tak zostawić?
-
Znowu ja. Pisałam tu już kiedyś o Tiktoku, ale konkretniej chodzi mi o jego taneczną część. Czy zamieszczanie piosenek, których słowa brzmią trochę jak przekleństwa, ale nimi nie są to dawanie zgorszenia takim nieuświadomionym osobom? Z góry Dzięki
-
Brzmią jak angielskie przekleństwa, ale nimi nie są. Chodzi o słowo fuc**ng. Tylko tam chodzi o trochę inne, zwyczajne słowo.
-
Chodziło mi o to, że podłożyłam normalną muzykę. Sprawdzałam to celowo. Tylko jedno słowo połączone z tym wcześniejszym brzmiało trochę podobnie do pewnego przekleństwa. Ale po wielokrotnym przesłuchaniu stwierdziłam,że słychać, że to co innego. Więc nie ma problemu:))
A jeszcze jedno, jak pojawiają się filmiki na tiktok lub Instagram z jakimś przekleństwem w muzyce to np. jak w komentarzach do tego filmiku zapytam się np. tej autorki skąd ma spodnie to jest to grzech? Czy mam usuwać teraz takie komentarze mojego autorstwa? Czy to jest wspieranie zła?
A jeszcze jedno, jak pojawiają się filmiki na tiktok lub Instagram z jakimś przekleństwem w muzyce to np. jak w komentarzach do tego filmiku zapytam się np. tej autorki skąd ma spodnie to jest to grzech? Czy mam usuwać teraz takie komentarze mojego autorstwa? Czy to jest wspieranie zła?
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2023, 20:42 przez młodzieżowylife, łącznie zmieniany 2 razy.