Rozmowy z Wiesławą

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
Wiesława
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 39
Podziękowano: 26
Nieprzeczytany post

esperanza pisze: 19 maja 2024, 22:16
Wiesława pisze: 19 maja 2024, 20:42
Obecnie nie mam gdzie. Kiedy należałam do krk to oczywiście przystępowałam do komunii.
W czasach późniejszych brałam udział w Wieczerzy Pańskiej z Chlebem i Winem, jak napisano w Biblii.
W tej chwili nie mam takiej możliwości.
No i jak się na to zapatrujesz, że nie wypełniasz tego co napisane w Ewangelii? Nie jest Ci żal? Powiem od siebie, że cokolwiek by się nie działo w Kościele to póki będzie odprawiana Eucharystia nie mogłabym sobie jej odmówić...

Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie.
J 6,53

O ile nie dokonałaś aktu apostazji to nadal należysz do Kościoła Katolickiego...
A ta "wieczerza Pańska z chlebem i winem" to jak według ciebie miała "działać"? Przecież Pan Jezus w wieczerniku powiedział "To Jest Ciało moje (...)." Jego Ciałem I Jego Krwią mamy się karmić, Jego mamy spożywać to nie ma być przecież zwykły chleb i wino. "Coś" musi się zadziać aby przemieniło się w Jego Ciało.
Odpowiem od końca. Nie dokonałam aktu apostazji, bo nie stać mnie na jeżdżenie po kraju i ściąganie wymaganych dokumentów. Poza tym nie ma to żadnego znaczenia, bo po dokonaniu takiego aktu i tak jestem na zawsze w kościelnych aktach. Nie usuwa się ani moich danych, ani zdarzeń...więc po co?
Swoimi ustawami, dekretami, katechizmowymi przepisami Kościół sam mnie odrzucił, a zatem ja nie myślę się narzucać, a ponadto nie jestem oszustką, abym fałszywie uczestniczyła w wydarzeniach kościelnych, a wewnętrznie uznawała/wyznawała inne poglądy.
Pana Boga się nie oszuka, a opinie tzw. sąsiadów mam w nosie.

Nie wiem czego nie wypełniam. Dopóki byłam w KrK uczestniczyłam w Komunii. Kiedy uczestniczyłam w nabożeństwach Baptystów, czy Ewangelicznych brałam udział w Wieczerzy Pańskiej i to w sposób taki, jak faktycznie nakazuje i opisuje Ewangelia - pod postacią chleba i wina.
Prawdziwego chleba, a nie opłatka, który ksiądz swoją mocą podobno zamienia w prawdziwe ciało Boga🤔 Czy to dla was dobrze brzmi? Jak wyglądały uczty/agape pierwszych wyznawców? Czy nie zasiadali oni do stołów i nie spożywali CHLEBA i WINA wspominając nauki, dzieło Pana Jezusa?
Kto po domach "konsekrował" jakieś hostie?

Nigdzie w Ewangeliach nie napisano ile razy w życiu trzeba uczestniczyć w Eucharystii (jak to piszesz). A o Jezusie myślę i wspominam Go kazdego dnia wielokrotnie.
Czego ma być mi żal?

Dodano po 8 minutach 57 sekundach:
Magnolia pisze: 20 maja 2024, 13:31 Byłam tego pewna że to nie samodzielne czytanie Biblii ale jednak korzystanie z pracy innych ludzi… a więc zatem powiedz mi dlaczego Wiesiu wolisz słuchać tych ludzi a wybierasz nie słuchać Kościoła?
No bo na pewno znasz te fragmenty gdzie Jezus założył Kościół , ustanowił Piotra papieżem i nakazał mu pas owce Jego? No i jeszcze Jezus obiecał Ducha św swojemu Kościołowi?
Więc odrzucając Kościół komu nie wierzysz?! Ludziom czy Jezusowi?!
Wielu już przepowiadało upadek Kościoła albo nawet wprost prześladowało Kościół a jednak trwa… czyżby to było dzieło Boże?
Zdobądź się na dystans i pomyśl chwilę nad logiką własnych argumentów.
Własnie dlatego, że porównałam nauki KrK z Biblią, tak - z NT, znalazłam całe mnóstwo błędów w naukach. Po komentarze i dalsze materiały własnie dlatego sięgałam, aby nie "załatwić " sprawy pochopnie.
Pozwól, że się nie zgodzę ani z papiestwem Piotra(który najprawdopodobniej nawet nigdy w Rzymie nie był), ani z tym, że Pan Jezus założył Kościół (rzymskokatolicki na pewno nie), ani z tym, że tylko u was jest Duch święty.
Na to wszystko są odpowiedzi w NT.

Dodano po 3 minutach 33 sekundach:
Dodam, że gdybym nie spotkała na swej drodze ludzi, którzy czytali samodzielnie Biblię, wręcz żyli naukami Pisma na co dzień, to w KrK nigdy bym po nią nie sięgnęła.
Nigdy nikt nie zachęcał do poznawania nauk zawartych w Słowie Bożym.
Jak sądze w obawie, aby szary człowiek nie dowiedział się za wiele i nie próbował konfrontować Pisma św.z nauka Kościoła, że o zachowaniu kleru nie wspomnę.
W moiim przypadku klapy z oczu opadły i musiałam odejść.
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3564
Podziękowano: 3766
Nieprzeczytany post

Wiesława pisze: 20 maja 2024, 13:52 Własnie dlatego, że porównałam nauki KrK z Biblią, tak - z NT, znalazłam całe mnóstwo błędów w naukach.
Dlaczego oceniłaś to jako błędy? dlaczego nie szukałaś odpowiedzi wewnątrz KrK?
Wiesława pisze: 20 maja 2024, 13:52 Po komentarze i dalsze materiały własnie dlatego sięgałam, aby nie "załatwić " sprawy pochopnie.
Pozwól, że się nie zgodzę ani z papiestwem Piotra(który najprawdopodobniej nawet nigdy w Rzymie nie był), ani z tym, że Pan Jezus założył Kościół (rzymskokatolicki na pewno nie), ani z tym, że tylko u was jest Duch święty.
Na to wszystko są odpowiedzi w NT.
Jak również są w tym samym miejscu odpowiedzi dlaczego to Piotr jest pierwszym papieżem, jaka ma władzę, i że Duch św wieje kędy chce - nikt sobie Go przypisać nie może. Jasno jest napisane też że Duch św jest obiecany Kościołowi i choćby to, że ten nadal trwa, przetrwał nie jedno prześladowanie i nieudolnych papieży, to nadal ma sukcesję apostolską - jest dowodem działania Ducha św w Kościele.

Wiesława pisze: 20 maja 2024, 13:52 Dodam, że gdybym nie spotkała na swej drodze ludzi, którzy czytali samodzielnie Biblię, wręcz żyli naukami Pisma na co dzień, to w KrK nigdy bym po nią nie sięgnęła.
Nigdy nikt nie zachęcał do poznawania nauk zawartych w Słowie Bożym.
Jak sądze w obawie, aby szary człowiek nie dowiedział się za wiele i nie próbował konfrontować Pisma św.z nauka Kościoła, że o zachowaniu kleru nie wspomnę.
W moiim przypadku klapy z oczu opadły i musiałam odejść.
Dorastałam w latach 80 tych, mój tato wtedy przeczytał całą Biblię, mieliśmy jej kilka egzemplarzy w domu, tata skończył 2 letnie studium teologiczne, a ja na oazie i rekolekcjach cały czas czytałam Pismo św.
To nie było coś zakazanego.
A dziś jest wielu ludzi, którzy uczciwie żyją wiara na co dzień.

Twoje domysły są conajmniej na wyrost, skoro była Biblia w języku polskim, a ludzie byli wykształceni w czytaniu to mogli ją czytać. Kościół jednak przestrzegał nad samodzielnym interpretowaniem, bo aby zachowana była Nauka Apostolska to wymaga wiedzy o czasach w których żył i nauczał Jezus.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Wiesława
Nieprzeczytany post

Magnolia, chyba nie do końca zrozumiałaś to, co napisałam.
Piszesz:
Dlaczego oceniłaś to jako błędy? dlaczego nie szukałaś odpowiedzi wewnątrz KrK?
Całe lata zajęło mi to, aby stwierdzić czy coś jest błędem, czy nie. Czy mogę się z tym z czystym sumieniem zgodzić, czy jednak nie. Po to włąśnie przeczytałam mnóstwo książek, wykładni, dokumentów, wyjaśnień itd. Także tych wewnątrz krk. (albo - najpierw i przede wszystkim zaczęłam od tych kościelnych).
Duch św wieje kędy chce - nikt sobie Go przypisać nie może. Jasno jest napisane też że Duch św jest obiecany Kościołowi i choćby to, że ten nadal trwa, przetrwał nie jedno prześladowanie i nieudolnych papieży, to nadal ma sukcesję apostolską - jest dowodem działania Ducha św w Kościele.
Dokładnie tak. Duch nie działa na rozkaz. Nie mam pojęcia dlaczego KrK założył sobie, że On działą tylko w nim?
Powtórzę - Piotr nie był pierwszym papieżem.
Sam Pan Jezus powiedział, że wszyscy mają być jak bracia, służyć sobie wzajemnie. A co zrobił KrK? Nie będę wymieniać i nie ma to nic wspólnego z jednym czy drugim "odjechanym" papieżem.
Jest klasa wtajemniczonych panów (panisk - wręcz) i laikat, którym trzeba zarządzać jak bezmyślnym motłochem.
Moja córka jest z 75 rocznika, a syn z 88. "Moje" czasy i doświadczenia przypadają na lata 60/70
A to była zupełnie inna bajka.
Również jeśli chodzi o czytanie Pisma św.
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Wiesława pisze: 20 maja 2024, 14:41 Powtórzę - Piotr nie był pierwszym papieżem.
Śmiałe twierdzenie wobec Ewangelii:

Mt 16, 15 Jezus zapytał ich: «A wy za kogo Mnie uważacie?» 16 Odpowiedział Szymon Piotr: «Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego». 17 Na to Jezus mu rzekł: «Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew6, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. 18 Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą7. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie».

Dodano po 1 godzinie 3 minutach 33 sekundach:
Wiesława pisze: 20 maja 2024, 14:41 Nie mam pojęcia dlaczego KrK założył sobie, że On działą tylko w nim?
A gdzie znalazłaś takie założenie? Możesz zacytować jakiś dokument, gdzie Kościół sobie przypisuje Ducha św?

Dodano po 10 minutach 15 sekundach:
Skoro Piotr nie był ustanowionym przez Jezusa pierwszym papieżem, to dlaczego Dz 12 opisują cudowne uwolnienie Piotra z więzienia... w tym czasie inni Apostołowie już oddawali życie za wiarę? Mógł podzielić ich los, jeśli był zwykłym Apostołem... ale nie tak było...

Mało tego Piotr ma świadomość, że został wybrany:
Dz 15, 7 Po długiej wymianie zdań przemówił do nich Piotr: «Wiecie, bracia, że Bóg już dawno wybrał mnie spośród was, aby z moich ust poganie usłyszeli słowa Ewangelii i uwierzyli
mgr teologii,
Wiesława
Nieprzeczytany post

Mt 16, 15
A teraz pomyśl o tym, że zaraz potem mówi do tego niby-papieża:"Lecz on odwrócił się i powiedział do Piotra: Odejdź ode mnie, szatanie! Jesteś dla mnie zgorszeniem, bo nie pojmujesz tego, co Boże, ale to, co ludzkie." Mt.16,23
A gdzie znalazłaś takie założenie?
Mówię o praktyce i o retoryce, jaką pamiętam. Zaznaczam, że nie wiem jak jest obecnie, ale wiem, że z tonu mocno spuścili.
Było tak, że każdy inny Kościół to byli heretycy. Sławne zdanie:" Poza Kościołem nie ma zbawienia" - Extra Ecclesiam nulla salus. (św.Cyprian) i dalej w takim tonie mówi samo za siebie. Teraz mówi się o "braciach odłączonych", a ja pamiętam, że na każdego, kto nie był w kk mówiono "kociarze".
Dla mnie Kościół to Mistyczne Ciało Chrystusa, a On stoi na czele jako Arcykapłan. Każdy wierzący w Niego/Jemu jest w tym Kościele, bez względu na narodowość, płeć, przynależność denominacyjną itd.
Wszyscy są sobie równi (w tym Kościele) i jest tylko Jeden Mistrz.
Natomiast KrK to po prostu struktura polityczno-społeczna z siedzibą w Watykanie, która uzurpuje sobie prawo do władania duszami ludzi za życia i po śmierci.
Uważa się, że tylko w tym Kościele są prawidłowe nauki, środki do zbawienia itd.
Obwarowania. Nie są.
Wiara i łaska Boża, chrzest (świadomy przez zanurzenie) to są jedyne warunki zbawienia.
A w sumie o to przecież chodzi. O zbawienie, o życie z Jezusem Chrystusem po naszym skończonym na ziemi bytowaniu.

Dodano po 29 minutach 3 sekundach:
Obejrzyjcie film "Od Babilonu do Babilonu. Znaczenie Babilonu, Rzymu, USA na współczesność i czasy przyszłe. Cz.1"

(film jest niedostępny poprzez link, trzeba samodzielnie wyszukać , kto ciekawy)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2024, 8:16 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Wiesława pisze: 20 maja 2024, 19:50
Mówię o praktyce i o retoryce, jaką pamiętam. Zaznaczam, że nie wiem jak jest obecnie, ale wiem, że z tonu mocno spuścili.
Czyli ten "zakaz", jak go wspominasz, nie był oficjalnym nauczaniem Kościoła. Podałam ci przykład pokolenia moich rodziców, którzy Biblie posiadali i czytali, czyli w Twoim pokoleniu. Dopuść proszę myśl, że mogłaś źle kapłana usłyszeć, mogłaś źle zrozumieć, albo kapłan w swojej wypowiedzi był zbyt ostrożny, tudzież się mylił... czyli jest conajmniej kilka możliwości, które mogły wpłynąć na twoje rozumienie, ale decyzję że w takim razie porzucasz Kościół podjęłaś TY....
Wiesława pisze: 20 maja 2024, 19:50 Było tak, że każdy inny Kościół to byli heretycy. Sławne zdanie:" Poza Kościołem nie ma zbawienia" - Extra Ecclesiam nulla salus. (św.Cyprian)
Wspominasz że tak słyszałaś... tyle że Konstytucja dogmatyczna o Kościele jest oficjalnym dokumentem Soboru Watykańskiego II, czyli w latach 60 tych została opublikowana i jest oficjalnym Nauczaniem Kościoła, co tam czytamy? (trzeci akapit)
Kościół katolicki naucza, że powtarzane często przez ojców Kościoła zdanie: „Extra Ecclesiam nulla salus – Poza Kościołem nie ma zbawienia” należy rozumieć w tym znaczeniu, „że całe zbawienie pochodzi jedynie od Chrystusa-Głowy przez Kościół, który jest Jego Ciałem” (KKK 846). Prawda ta została potwierdzona między innymi w ogłoszonej w 2000 r. deklaracji Kongregacji Nauki Wiary „Dominus Iesus”, w której czytamy: „Przede wszystkim, należy stanowczo wierzyć w to, że pielgrzymujący Kościół konieczny jest do zbawienia. Chrystus bowiem jest jedynym pośrednikiem i drogą zbawienia; On to staje się dla nas obecny w Ciele swoim, którym jest Kościół; On to właśnie, podkreślając wyraźnie konieczność wiary i chrztu (por. Mt 16, 16; J 3, 5), potwierdził równocześnie konieczność Kościoła, do którego ludzie dostają się przez chrzest jak przez bramę” (Dominus Iesus 20; por. KK 14).

Dla wielu osób, także katolików, nauka ta jest trudna do przyjęcia. Przecież – mówią – na świecie żyją miliony ludzi, którzy nie są ochrzczeni, którzy nawet nie słyszeli o Jezusie i Jego Ewangelii. Czy zatem zbawienie zarezerwowane jest tylko dla członków Kościoła katolickiego? Nie, Kościół jest narzędziem zbawienia nie tylko dla jakiejś „elitarnej” grupy, lecz dla wszystkich – bez wyjątku. Zakładając Kościół Jezus Chrystus związał z nim łaskę zbawienia wszystkich ludzi: wierzących i niewierzących, ochrzczonych i nieochrzczonych. Kościół naucza jednak, że jeśli osiągają oni zbawienie, to nie poza Chrystusem, lecz dzięki Niemu; i nie poza Kościołem, lecz przez niego, bowiem są z nim w sposób znany tylko Bogu złączeni.

Do Kościoła– w świetle Konstytucji dogmatycznej „Lumen gentium” – należą: katolicy, ale tylko ci, którzy pozostają w Kościele sercem, a nie jedynie ciałem (por. KK 14); katechumeni, którzy dzięki pragnieniu wcielenia do Kościoła, już są z nim w łączności (por. KK 14); chrześcijanie (niekatolicy), którzy „nie wyznają całej prawdy wiary lub nie zachowują jedności wspólnoty pod zwierzchnictwem Następcy Piotra”, ale są związani z Kościołem z licznych powodów (por. KK 15). Przyporządkowani do ludu Bożego są także wyznawcy religii judaistycznej, muzułmanie oraz wszyscy ci, którzy szukają Boga, poznają Jego wolę w sumieniu i wypełniają ją w życiu (por. KK 16).

Za Kompendium Katechizmu Kościoła Katolickiego można powiedzieć, że stwierdzenie „poza Kościołem nie ma zbawienia” oznacza, iż „całe zbawienie pochodzi od Chrystusa-Głowy przez Kościół, który jest Jego Ciałem. Nie mogą zostać zbawieni tacy ludzie, którzy dobrze wiedząc, że Kościół został założony przez Boga za pośrednictwem Chrystusa jako konieczny do zbawienia, nie chcieliby ani do niego wejść, ani w nim wytrwać. Ci natomiast, którzy bez własnej winy nie znając Ewangelii Chrystusa i Jego Kościoła, szczerym sercem szukają jednak Boga, a Jego wolę poznaną przez nakaz sumienia starają się pod wpływem łaski wypełniać w swoim postępowaniu, mogą osiągnąć wieczne zbawienie” (KomKKK 171).

http://www.pgsiedlce.diecezja.gda.pl/cy ... enia-23990
Wiesława pisze: 20 maja 2024, 19:50 Dla mnie Kościół to Mistyczne Ciało Chrystusa, a On stoi na czele jako Arcykapłan. Każdy wierzący w Niego/Jemu jest w tym Kościele, bez względu na narodowość, płeć, przynależność denominacyjną itd.
To pokazuje że niestety masz mylne przekonanie co oznacza "poza Kościołem nie ma zbawienia". Natomiast jeśli Ty wiesz, że Kościół założył Chrystus i wiesz że to Mistyczne Ciało Chrystusa, ale w nim nie trwasz to Twoje zbawienie jest w niebezpieczeństwie.

Wiesława pisze: 20 maja 2024, 19:50 Natomiast KrK to po prostu struktura polityczno-społeczna z siedzibą w Watykanie, która uzurpuje sobie prawo do władania duszami ludzi za życia i po śmierci.
Bardzo ciekawa teza.... jak Kościół włada duszami za życia i po śmierci? Szczególnie mnie interesuje to "po śmierci". Jak Ty to rozumiesz?
Wiesława pisze: 20 maja 2024, 19:50 Wiara i łaska Boża, chrzest (świadomy przez zanurzenie) to są jedyne warunki zbawienia.
A możesz mi to pokazać na cytatach biblijnych? Szczególnie to że łaska Boża jest warunkiem?
Ostatnio zmieniony 21 maja 2024, 8:40 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Wiesława pisze: 20 maja 2024, 19:50
Mt 16, 15
A teraz pomyśl o tym, że zaraz potem mówi do tego niby-papieża: "Lecz on odwrócił się i powiedział do Piotra: Odejdź ode mnie, szatanie! Jesteś dla mnie zgorszeniem, bo nie pojmujesz tego, co Boże, ale to, co ludzkie." Mt.16,23
Mt 16, 21 Odtąd zaczął Jezus wskazywać swoim uczniom na to, że musi iść do Jerozolimy i wiele cierpieć od starszych i arcykapłanów, i uczonych w Piśmie; że będzie zabity i trzeciego dnia zmartwychwstanie. 22 A Piotr wziął Go na bok i począł robić Mu wyrzuty: «Panie, niech Cię Bóg broni! Nie przyjdzie to nigdy na Ciebie». 23 Lecz On odwrócił się i rzekł do Piotra: «Zejdź Mi z oczu, szatanie! Jesteś Mi zawadą, bo myślisz nie na sposób Boży, lecz na ludzki».
Zaraz po tym, jak Piotr wyznał że widzi w Jezusie Syna Bożego i Mesjasza, niestety wykazał się ludzką słabością. I na to ostro zareagował Jezus, na pokusę, do której namawiał Piotr, aby zrobić wszystko by uniknąć męki i śmierci - to była pokusa przeciwko Woli Bożej i Planowi Zbawienia - stąd ostra reakcja Jezusa.
To jedynie pokazuje, ze ludzie są słabi, grzeszni i bardzo szybko ulegają pokusom, nawet taki Piotr, który tak mocno kochał Pana i towarzyszył Mu kilka lat, a potem miał prowadzić Kościół. Bóg nie wybiera mocnych w wierze, ale uzdalnia tych, którzy mu ufają.

Ludzka słabość w Kościele nie zmienia faktu że Bogu spodobało się założyć i prowadzić Kościół droga zbawienia.

Pan Bóg nie powołuje uzdolnionych, ale uzdalnia powołanych!!!
Obrazek
mgr teologii,
Wiesława
Nieprzeczytany post

Magnolia. Ja rozumiem, że katechizm to dla wielu rzecz święta. Trzeba jednak pamiętać, że katechizmów było wiele i nauki w nim podane to zmienne nauki, dopasowane do czasów, wygładzone, że tak powiem "poprawne politycznie".
Gdybym obszernie chciała na twoje wpisy odpowiedzieć zapewne byłoby to bardzo niewygodne, a może nawet gorszące dla niektórych. Nie chcę być zamieszana w gorszenie kogokolwiek. Jeśli ktoś chce dojść do żródeł i do prawdy, to podejmie trud i znajdzie materiały.
Nie wiem dlaczego nie mogę linka wkleić.
Film jest na kanale Niezwykłe wydarzenia.

Tytuł filmu podałaś we wcześniejszym poście, chętni go znajdą sobie.

Ja pierwszy raz spotkałam ten kanał i widzę, że chyba adwentystyczny jest, gdyż mocno podkreśla się sprawę soboty/sabatu. Ale jednocześnie dużo tam prawdy i to popartej zarówno Biblią, jak i dokumentami watykańskimi.
Np. w 48 min.z sekundami cytuje się "The Catholic World z marca 1991r. s.10.809

Co do papieża przepiszę za "The Catholic Encyclopedia" Volume 6
"Papież ma tak wielkie dostojeństwo i jest tak wywyższony, że nie jest już więcej człowiekiem, lecz jakoby bogiem, zastępcą Bożym...
Z tego powodu papież jest koronowany potrójną koroną jako król nieba, ziemi i podziemia...
Papież jest jakoby bogiem na ziemi, jedynym władcą wiernych Chrystusowych.
Papież może odmienić prawa boskie, gdyż jego moc nie jest mocą ludzką, lecz Bożą".

Mnie to wystarczy, aby uciekać jak najdalej.
Tabelką, którą przywołujesz jest mi znana i nie ma wielkiego znaczenia w potężnym NIE, jakie we mnie tkwi odkąd wyszłam z KrK.
Ludzkie grzechy i te w Biblii i te nasze mają niewiele wspólnego z tym, co instytucja kościelna z Watykanu zrobiła ludziom i narodom.
Ja nie chcę uczestniczyć w grzechach tego Kościoła; wystarczą mi własne, które zna Bóg i w swym Miłosierdziu je przebacza przez zasługi Swego Syna Jezusa Chrystusa.

Dostajesz ostrzeżenie za publikowanie treści obraźliwy dla Kościała, regulamin punkt 4c.
Film zawiera kłamstwa i manipulacje.
Dominik
Ostatnio zmieniony 21 maja 2024, 13:13 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Nie ma odpowiedzialność zbiorowej w Kościele. Zawsze każdy odpowiada za swoje grzechy.
mgr teologii,
Wiesława
Nieprzeczytany post

Magnolia pisze: 21 maja 2024, 12:50 Nie ma odpowiedzialność zbiorowej w Kościele. Zawsze każdy odpowiada za swoje grzechy.
Przecież nie o to chodzi.
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Wiesławo powiedz jak możesz słuchać takich filmów które od pierwszych sekund manipulują a ty je polecasz bo zawierają prawdę.
Przykro mi ale ja nie przyjmuje wszystkiego jak leci i wołam: sprawdzam!
Ty nie?
Film zaczyna się od „wykazania” , że kościoły katolickie są zwrócone na wschód bo to pozostałość pogańska z czasów gdy czczono słońce jako Boga

Kompletna bzdura, bo:
Chrześcijanie zgromadzeni na modlitwie czekają na Paruzję – powrót Chrystusa na końcu czasów. Zgodnie z najstarszą tradycją Mesjasz ma nadejść od Wschodu (łac. oriens): „Albowiem jak błyskawica zabłyśnie na wschodzie, a świeci aż na zachodzie, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego” (Mt 24,27
mgr teologii,
Wiesława
Nieprzeczytany post

Magnolia pisze: 21 maja 2024, 14:11 Wiesławo powiedz jak możesz słuchać takich filmów które od pierwszych sekund manipulują a ty je polecasz bo zawierają prawdę.
Przykro mi ale ja nie przyjmuje wszystkiego jak leci i wołam: sprawdzam!
Ty nie?
Film zaczyna się od „wykazania” , że kościoły katolickie są zwrócone na wschód bo to pozostałość pogańska z czasów gdy czczono słońce jako Boga

Kompletna bzdura, bo:
Chrześcijanie zgromadzeni na modlitwie czekają na Paruzję – powrót Chrystusa na końcu czasów. Zgodnie z najstarszą tradycją Mesjasz ma nadejść od Wschodu (łac. oriens): „Albowiem jak błyskawica zabłyśnie na wschodzie, a świeci aż na zachodzie, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego” (Mt 24,27
A dlaczego uważasz, że łykam takie filmy. rozmawialiśmy o papieżu i tu akurat coś jest.
Film obejrzałam dlatego, że w tytule jest USA. Wbrew powszechnie panującej opinii, że Babilon to Rzym, ja uważam inaczej. Jednak w tym odcinku nie doczekałąm się zdania tego prelegenta. Dalszej części nie ma lub nie umiem odszukać.
Nie, nie łykam wszystkiego.
Już nie będę się wypowiadać na temat moich poglądów, ani też linkować żadnych treści.
Po prostu poczytam, co macie w tematach do powiedzenia.
🌞
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Przyszłaś tu rozmawiać o wierze, a wylewasz złości na Kościół...
Martwi mnie to ze względu na Ciebie. Bo przecież przyjdzie moment gdzie będzie trzeba zdać sprawę Bogu z tego co mamy w sercu... a co Ty masz w sercu Wiesiu?
mgr teologii,
Apolonia
Podziękował/a: 54
Podziękowano: 45
Nieprzeczytany post

Antykatolicy przypominają mi trochę ateistę Richarda Dawkinsa, który ostatnio przyznał, że jest kimś na kształt kulturowego chrześcijanina, bo wartości chrześcijańskie są ważne dla trwania społeczeństwa. Czyli piłuje gałąź, na której siedzi i której owoce je (walczy z chrześcijaństwem, choć jak się okazuje, jego owoce są według niego samego potrzebne społeczeństwu).

I tak samo inni antykatolicy - piłują gałąź, na której siedzą. Kościół Katolicki jest osią, wokół której kręcą się w swoim sprzeciwie. Gdyby zabrakło tej osi (Kościoła) to tym samym zniknęłaby podstawa istnienia ich samych, ten rdzeń i kanon, który definiuje to, przeciw czemu oni protestują.
Wiesława
Nieprzeczytany post

Magnolia pisze: 21 maja 2024, 15:40 Przyszłaś tu rozmawiać o wierze, a wylewasz złości na Kościół...
Martwi mnie to ze względu na Ciebie. Bo przecież przyjdzie moment gdzie będzie trzeba zdać sprawę Bogu z tego co mamy w sercu... a co Ty masz w sercu Wiesiu?
Ciągniesz mnie za język, wypytujesz ,podpytujesz i dopytujesz. A potem dajecie karniaka. Możecie moje konto zlikwidować. I smażyć się we własnym piekiełku. Żegnam.
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Owszem pytam, bo leży mi na sercu Twoje zbawienie, a skoro przeszkodą jest jakaś uraza wobec Kościoła to może mogłabym w tej materii pomóc, wyjaśnić, sprostować, wytłumaczyć.
Jednak rozmawiając o problemie czy urazie wobec Kościoła, nie trzeba cały czas obrażać cały Kościół, albo polecać filmy, które jawnie manipulują i fałszują obraz Kościoła.
Po prostu nie karmimy tu ani siebie ani innych byle czym. Stąd ostrzeżenie, bo złamany został regulamin tego miejsca.

Czytasz Pismo św, od wielu lat, to jak to się przekłada na prace nad własnym sercem? Ja rozumiem że ktoś cię skrzywdził i cierpisz, ale już dziesiątki lat żyjesz tą urazą i złością. Nie odpowiadasz za doznaną krzywdę, ale za to co masz w sercu już odpowiesz przed Bogiem. Ps 139 mówi, że Bóg przenika serce i zamysły, prawda?
Przecież wiesz, ze Jezus jest Głowa Kościoła, rzucając coraz to nowe zarzuty ranisz samego Jezusa... obrażając Kościół to jakbyś obrażała samego Jezusa... czując złość do ludzi Kościoła... kierujesz ją również w stronę Jezusa...
przecież wiesz, że każdy człowiek jest świątynią Ducha św....

Oburzają cię grzechy innych... ale przecież jesteśmy równi wobec grzechu. nie ma lepszych i gorszych, wszyscy jesteśmy słabi, wszyscy sobie z czymś nie radzimy, każdy już sobą i innymi się wiele razy rozczarował.

Ale Bóg wciąż wzywa nasze serce do miłości.
mgr teologii,
Wiesława
Nieprzeczytany post

Nie opowiadaj mi tu takich bajek. Manipulujesz i zamiatasz pod dywan istotę sprawy.
Już pisałam i tłumaczyłam po co film wkleiłam, a wy, nawet nie obejrzawszy pod sąd mnie postawiliście.
Powtórzę więc. Rozmawiałyśmy o papieżu. Akurat w filmie cytowano ZA TEKSTEM ENCYKLOPEDII dokument (który ja znam od lat z książek)i ja przepisałam ten fragment. W żaden sposób nikt się nie odniósł do oryginalnego papieskiego dokumentu, za to ukarana zostałam za filmik z kanału, który widze na oczy pierwszy raz. Wielka obraza. Widocznie unikanie faktów weszło wam wszystkim w krew.
Film obejrzałam bo zapowiadał rozpatrzenie USA jako Babilonu (z czym się zgadzam), a wy mnie ukaraliście...Brawo.
Owszem pytam, bo leży mi na sercu Twoje zbawienie, a skoro przeszkodą jest jakaś uraza wobec Kościoła to może mogłabym w tej materii pomóc, wyjaśnić, sprostować, wytłumaczyć.
:)) Nawet tak nie żartuj. Uraza wobec kościoła polega na tym, że nienawidzę kłamstwa, a tam wszystko na fałszu i kłamstwie jest oparte. Unieważniono Jezusa, w kąt posłano Biblię, przeinaczono ją dla swoich poglądów, kapłani od góry do dołu co innego nakazują, a co innego robią (takiego rozpasania nie ma i nie było w żadnej instytucji, jak w krk)...można tak wyliczać jeszcze, że hoho.
A ty mi piszesz, że martwisz się moim zbawieniem. Nie martw się. Moje zbawienie nie zależy od przynależności do instytucji kościelnej (jakiejkolwiek instytucji).
Czytasz Pismo św, od wielu lat, to jak to się przekłada na prace nad własnym sercem?
Ależ przedłożyło się. Szukałam prawdy i ją znalazłąm, ale nie w tym kościele.
Stałąm się innym człowiekiem. Porzuciłam wiele grzechów sprzed nawrócenia, jestem uważna i wyczulona na fałsz; jestem ostrożna w stosunku do złotoustych itd.itd. Szanuję wszystkich ludzi bez względu na kolor skóry, narodowość, wyznawaną religię czy inne wartości. Wszyscy jesteśmy z sobą powiązani, jesteśmy jednością.
Oczekuję powrotu Jezusa, który wyprostuje wszystkie drogi.
I powie, jakie błędy popełnialiśmy.
A jak katolicy się zmieniają? Po spowiedzi powinni odwrócić się od swoich grzechów, pracować nad sobą....Ale po co? Za tydzień mogą znowu nagadać księdzu do ucha i ...pu p uk następny.
Przecież wiesz, ze Jezus jest Głowa Kościoł
Dla mnie jest i to wystarczy. Dla mnie (i dla wielu) jest Jedynym Pośrednikiem między Bogiem a ludźmi.
To raczej ty/wy zastanów się kto jest twoją głową. Myślisz, że Jezus? Dokumenty papieskie mówią co innego. Głową katolików jest papież.
Banowanie mnie i karniaki nic tu nie pomoże, zamykanie oczu na niewygodne treści także nie.
Widać w jakiej manipulacji tkwicie, że nawet zmieniacie regulamin, że by broń boże ktoś nie zamącił tej wody w sadzawce, w której toniecie.

Bywajcie. Myślałam, że naprawdę można tu rozmawiać, ale takiego towarzystwa wzajemnej adoracji jeszcze nie spotkałam.
Awatar użytkownika
esperanza
Podziękował/a: 1293
Podziękowano: 1093
Nieprzeczytany post

@Wiesława Myślę, że się mocno potłuczesz przez takie myślenie i wielka dla ciebie szkoda, że nie dostrzegasz tego co w z Kościele jest najważniejsze. To nie jest tak, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że na przestrzeni wieków różne (również złe) rzeczy się działy i nadal dzieją. To, czy i które treści przez ciebie podawane są faktycznie prawdziwe to już inna para kaloszy... Jednak to nie ludzie i nie struktury czy nie papież trzymają nas w Kościele, a sam Pan Jezus, który karmi nas w Nim swoim Ciałem.
Niestety jedynie ty tutaj na tym tracisz...
Mimo wszystko jesteś na forum dla katolików, dlaczego? Wyczuwam chyba jakąś tęsknotę, pełną pretensji i uporu, ale jednak tęsknotę.
Mimo wszystko życzę Ci abyś dla swojego dobra zdążyła jeszcze przyjąć Sakramenty.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2024, 10:58 przez esperanza, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wystarczy ci mojej łaski. Moc, bowiem w słabości się doskonali”. (2Kor 12, 9).
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Wiesława pisze: 22 maja 2024, 9:31 Nie opowiadaj mi tu takich bajek. Manipulujesz i zamiatasz pod dywan istotę sprawy.
Czy umiesz rozmawiać bez oceniania i oskarżania wszystkich?
Bo za żaden zarzut który napisałaś nie wzięłaś odpowiedzialności...
Wiesława pisze: 22 maja 2024, 9:31 Już pisałam i tłumaczyłam po co film wkleiłam, a wy, nawet nie obejrzawszy pod sąd mnie postawiliście.
Owszem obejrzeliśmy ten film z Dominikiem, każdy z osobna, a potem rozmawialiśmy czy go zostawić czy wyciąć. Zostawiliśmy tytuł, więc kto ciekawy można go wyszukać i obejrzeć. Natomiast nas raziło w nim bardzo manipulowanie i obrażanie Kościoła.
Dlaczego mamy pozwolić czy Tobie czy zamieszczanym tu materiałom aby obrażano Kościół, którym jesteśmy?
Wiesława pisze: 22 maja 2024, 9:31 Powtórzę więc. Rozmawiałyśmy o papieżu. Akurat w filmie cytowano ZA TEKSTEM ENCYKLOPEDII dokument (który ja znam od lat z książek)i ja przepisałam ten fragment. W żaden sposób nikt się nie odniósł do oryginalnego papieskiego dokumentu, za to ukarana zostałam za filmik z kanału, który widze na oczy pierwszy raz. Wielka obraza. Widocznie unikanie faktów weszło wam wszystkim w krew.
Film obejrzałam bo zapowiadał rozpatrzenie USA jako Babilonu (z czym się zgadzam), a wy mnie ukaraliście...Brawo.

Nie mogę znaleźć tej encyklopedii on linę, więc trudno mi powiedzieć co to za dokument, nie mogę się do tego odnieść. Staram się najpierw weryfikować, zanim coś skomentuję.
Czy to jest realna kara czy wirtualna? Zabraliśmy ci coś? Nadal piszesz....
Wiesława pisze: 22 maja 2024, 9:31
:)) Nawet tak nie żartuj. Uraza wobec kościoła polega na tym, że nienawidzę kłamstwa, a tam wszystko na fałszu i kłamstwie jest oparte. Unieważniono Jezusa, w kąt posłano Biblię, przeinaczono ją dla swoich poglądów, kapłani od góry do dołu co innego nakazują, a co innego robią (takiego rozpasania nie ma i nie było w żadnej instytucji, jak w krk)...można tak wyliczać jeszcze, że hoho.
śmieszy cię, ze ktoś martwi się o Twoje zbawienie?
Unieważniono Jezusa?! o czym Ty mówisz?! Oddajemy cześć i chwałę Bogu w Trójcy Jedynemu na każdej mszy św, codziennie.
w kat posłano Biblię?! Po raz kolejny pytam, o czym Ty piszesz? codziennie zaczynamy dzień na forum od czytania Słowa Bożego, codziennie to Słowo czytam, komentujemy, lub słuchamy komentarzy, w parafiach są koła biblijne, cała formacji różnych ruchów wspólnotowych opiera się a Słowie Bożym, są aplikacje na telefon z całą Biblią,...
W jakim Ty świecie żyjesz, że nie widzisz że czytanie Biblii może być codziennością i na pewno jest dla wielu z nas.
Wiesława pisze: 22 maja 2024, 9:31 A ty mi piszesz, że martwisz się moim zbawieniem. Nie martw się. Moje zbawienie nie zależy od przynależności do instytucji kościelnej (jakiejkolwiek instytucji).
No i tu się mylisz, Bo Jezusowi spodobało się założyć Kościół, czyli Bogu podoba się nas prowadzić jako wspólnotę wiernych. A instytucja jest tylko marginesem tej wspólnoty.
Wiesława pisze: 22 maja 2024, 9:31 Szanuję wszystkich ludzi bez względu na kolor skóry, narodowość, wyznawaną religię czy inne wartości. Wszyscy jesteśmy z sobą powiązani, jesteśmy jednością.
Na prawdę bardzo tą deklarację dostrzec w Twoich postach pełnych ocen, zarzutów, złości i pretensji...
Zupełnie nie zauważyłam abyś miała świadomość, że łączy nas wiara w tego samego Boga.
Wiesława pisze: 22 maja 2024, 9:31 Banowanie mnie i karniaki nic tu nie pomoże, zamykanie oczu na niewygodne treści także nie.
Widać w jakiej manipulacji tkwicie, że nawet zmieniacie regulamin, że by broń boże ktoś nie zamącił tej wody w sadzawce, w której toniecie.

Bywajcie. Myślałam, że naprawdę można tu rozmawiać, ale takiego towarzystwa wzajemnej adoracji jeszcze nie spotkałam.
To forum stworzyliśmy jako miejsce rozwoju duchowego, z myślą o ludziach poszukujących Prawdy o Bogu, a potrzebujących pomocy w tej drodze.
Dość szybko widać czy ktoś tej pomocy potrzebuje i jej poszukuje tu, czy raczej chce głosić coś "po swojemu" - z takimi osobami faktycznie szybko się żegnamy, bo każdy ma prawo pozostać przy swoich racjach.

Dlaczego stosujemy upomnienia i kary? dodajmy że to jest wirtualne, a nie realne. A więc w życiu realnym to nic nie znaczy, nie stała ci się krzywda. Choć rozumiem, ze poczułaś się urażona. Natomiast zauważ, ze my pierwsi poczuliśmy się urażeni np manipulacjami na tym filmie.
dlaczego mamy czuć się atakowani na własnym forum?
dlaczego mamy pozwalać by nasze uczucia ktoś urażał?

naprawdę gdy w Twoim domu (a tak traktujemy to forum) ktoś by obraził twoją mamę to nie pokazałabyś mu drzwi?
A Kościół to jest nasza Matka, tam otrzymujemy sakramenty - wielkie Łaski Boże. Dlatego upominamy i ostrzegamy, aby pokazać granice naszej cierpliwości i wrażliwości.
mgr teologii,
Luteranin
Wyznanie: protestantyzm
Podziękował/a: 43
Podziękowano: 27
Nieprzeczytany post

Również przekonałem się, że na tym forum nie ma wolności wyrażania poglądów, ale mniejsza z tym.

Wy tu jesteście prawdziwymi katolikami czytającymi Biblię. Ilu takich ludzi jest w Polsce? 25 procent? Pewnie nawet dużo mniej. Gdzie oni są? Dlaczego nie ma ich na tym forum? Ilu tu zadomowiło się katolików z tych 25 procent? Jest 1 procent? No nie wiem.

Chodzi o to, że Wy jesteście w zdecydowanej mniejszości. Nie reprezentujecie wszystkich polskich katolików, bo jest Was zaledwie promil. Cała awantura rozchodzi się o resztę. Wiesia uważa, że jesteście tak fałszywi jak 99 procent katolików w tym kraju. Nie wzięła pod uwagę tego, że wśród katolików jest garstka ludzi traktujących swoją religię na serio, a nie tak jak większość Polaków katolików.
ODPOWIEDZ