Magnolia jest na dwumiesięcznej przerwie wakacyjnej. W tym okresie udziela jedynie pomocy duchowej poprzez email: [email protected]
Jeżeli ktoś łamie pierwsze przykazanie to czy post może pomóc?
-
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 9
- Podziękowano: 6
Chodzi mi o pychę,stawianie siebie w centrum i czy na lęk też może pomóc post?
- Magnolia
- Podziękował/a: 3721
- Podziękowano: 3899
Aby dobrze dobrać zadośćuczynienie Bogu to trzeba się zastanowić nad tym jaką cnotą jest przeciwnością pychy. Pokora jest przeciwnością pychy. A więc wynagrodzić Bogu możesz poprzez pokorę. Należy powściągnąć pokusę bycia pępkiem świata i oddać Bogu pierwsze miejsce w swoim życiu, czyli pokornie przyjąć postawę człowieka uniżonego w uwielbianiu Boga.
To Bóg zasługuje na chwałę i cześć. A człowieka rola jest oddawać cześć poprzez uwielbienie i adorację.
To Bóg zasługuje na chwałę i cześć. A człowieka rola jest oddawać cześć poprzez uwielbienie i adorację.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Nie zrozumiałaś mojego pytania ,jak to nie jest takie prostej że masz tą pokorę i już, jak nie reagować lękliwie gdy są jakieś przeciwności i td. Żeby nie myśleć wtedy o sobie. Ale jak ?Magnolia pisze: ↑02 lip 2024, 13:16 Aby dobrze dobrać zadośćuczynienie Bogu to trzeba się zastanowić nad tym jaką cnotą jest przeciwnością pychy. Pokora jest przeciwnością pychy. A więc wynagrodzić Bogu możesz poprzez pokorę. Należy powściągnąć pokusę bycia pępkiem świata i oddać Bogu pierwsze miejsce w swoim życiu, czyli pokornie przyjąć postawę człowieka uniżonego w uwielbianiu Boga.
-
- Podziękował/a: 51
- Podziękowano: 71
Módl się do Boga o łaskę bycia pokorną, zacznij szukać w sobie tego, co niedoskonałe i uświadom sobie, że wobec Boga jesteś prochem. Uroda przeminie, jak Bóg da kiedyś też będziesz stara.
Chociaż myślę też że najlepszym sposobem na zapomnienie o sobie jest służba innym.
Chociaż myślę też że najlepszym sposobem na zapomnienie o sobie jest służba innym.
-
Mam problem z grzechem pychy i jakiś czas temu starałam się pościć,w sensie mniej jeść i odmawiać sobie dobrych potraw,słodyczy i tak też chciałam się wspomóc w walce z lękiem ,bo robię wtedy durne miny i się uśmiecham przesadnie. Ale nie odczuwałam różnicy. I znowu zaczęłam więcej jeść nie zważając na nic i tak dzisiaj rano jadłam śniadanie i myślałam o poście ,ale za dużo zjadłam i usłyszalam taką wyraźną myśl:"egoistka". Bo to ,że jestem egoistką to pasuje i to nawet bardzo,ale czy to może być od Boga te słowo? Jeszcze powiem ,że tego dnia wzywałam Ducha Świętego.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2024, 5:34 przez Ewelina123, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magnolia
- Podziękował/a: 3721
- Podziękowano: 3899
Do każdego pasuje "egoista"... tacy już jesteśmy...
@Ewelina123 Ale powiedz mi jak chcesz walczyć pychą poszcząc? jaki efekt zamierzasz osiągnąć?
Duch Boży daje natchnienie do nawrócenia.
@Ewelina123 Ale powiedz mi jak chcesz walczyć pychą poszcząc? jaki efekt zamierzasz osiągnąć?
Duch Boży daje natchnienie do nawrócenia.
mgr teologii,