Proszę o pomoc!

Tu omawiamy problemy w rozeznawaniu grzechów, problemy ze spowiedzią, skrupulatyzm
anonimek17
Wyznanie: katolicyzm

Nieprzeczytany post

bardzo zależy mi aby uzyskać odpowiedź
Ogólnie to jestem praktykującą osobą, chodzącą do kościoła i cieszący sie z tego kim jestem, ale czasami porostu podoba mi się ubrać jako dziewczyna w domu i miałem wielki dylemat czy to może mi przeszkodzić w przyjmowaniu komunii i czy to ogólnie grzech a jeśli tak to czy jest to np lekki. Zależy mi na tym bo naprawdę czasami lubię to robić ale jeżeli jest to coś złego to nie chce tego robić aby mieć grzech
To niby tylko ubrania a nie wiem właśnie czy mają one wpływ na wiarę. Poprostu potrzebuje pomocy ponieważ niechciałbym popełniać grzechu i grzecznie pytam o Państwa porade
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3585
Podziękowano: 3792
Nieprzeczytany post

@bramin prosimy o odpowiedź
Ostatnio zmieniony 17 lip 2024, 20:06 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
anonimek17

Nieprzeczytany post

Magnolia pisze: 17 lip 2024, 20:06 @bramin prosimy o odpowiedź
A co Pani mogłaby powiedzieć na ten temat? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 17 lip 2024, 20:59 przez anonimek17, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Że taka zabawa nie jest dobra dla twojej psychiki, rozwoju ani duchowego ani psychicznego.
Powinieneś udać się na terapię do katolickiej poradni aby znaleźć źródło takiego zachowania.
A wątpliwości duchowe rozeznaj w konfesjonale na spowiedzi
mgr teologii,
anonimek17

Nieprzeczytany post

Magnolia pisze: 17 lip 2024, 21:15 Że taka zabawa nie jest dobra dla twojej psychiki, rozwoju ani duchowego ani psychicznego.
Powinieneś udać się na terapię do katolickiej poradni aby znaleźć źródło takiego zachowania.
A wątpliwości duchowe rozeznaj w konfesjonale na spowiedzi
Ale ogólnie samo przebieranie się to może być grzech? To niby tylko ubrania i nie robię tego często a praktycznie rzadko i nie wpływa to na moje życie codzienne ani duchowe tylko pytam bo niechciałbym popełniać grzechu jeżeli taki jest
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Odsyłam do spowiedzi i zapytaj kapłana
mgr teologii,
anonimek17

Nieprzeczytany post

Magnolia pisze: 17 lip 2024, 21:59 Odsyłam do spowiedzi i zapytaj kapłana
Narazie wolałbym żeby ksiądz tutaj odpowiedział
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 509
Podziękowano: 941
Nieprzeczytany post

anonimek17 pisze: 17 lip 2024, 19:46 bardzo zależy mi aby uzyskać odpowiedź
Ogólnie to jestem praktykującą osobą, chodzącą do kościoła i cieszący sie z tego kim jestem, ale czasami porostu podoba mi się ubrać jako dziewczyna w domu i miałem wielki dylemat czy to może mi przeszkodzić w przyjmowaniu komunii i czy to ogólnie grzech a jeśli tak to czy jest to np lekki. Zależy mi na tym bo naprawdę czasami lubię to robić ale jeżeli jest to coś złego to nie chce tego robić aby mieć grzech
To niby tylko ubrania a nie wiem właśnie czy mają one wpływ na wiarę. Poprostu potrzebuje pomocy ponieważ niechciałbym popełniać grzechu i grzecznie pytam o Państwa porade
Jeżeli przebieram się za kobietę na bal przebierańców (kiedyś w podstawówce się przebrałem) lub dla jakiegoś konkretnego celu np. chcę rozśmieszyć córkę czy po prostu chcę sprawdzić jak chodzi się na szpilkach lub w rajstopach, to uważam, że nie jest to grzech.

Co innego jest zabić zwierzę, by je zjeść lub z powodu jego cierpienia, a co innego dla przyjemności, "bo tak mi się czasem podoba".
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 641
Podziękowano: 1657
Nieprzeczytany post

Zastanów się nad powodem dlaczego lubisz zakładać damskie ubrana. Być może odpowiedz będzie kluczowa w celu podjęcia odpowiednich kroków.
Nie bój się, robaczku Jakubie,
nieboraku Izraelu!

Izajasza 41, 14

Przekaż mi 1% podatkuKLIK
anonimek17

Nieprzeczytany post

Dominik pisze: 18 lip 2024, 9:45 Zastanów się nad powodem dlaczego lubisz zakładać damskie ubrana. Być może odpowiedz będzie kluczowa w celu podjęcia odpowiednich kroków.
Można powiedzieć, że lubię to robić i sprawia mi to przyjemność
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 509
Podziękowano: 941
Nieprzeczytany post

anonimek17 pisze: 18 lip 2024, 10:35 Można powiedzieć, że lubię to robić i sprawia mi to przyjemność
Niewątpliwie ma to wymiar seksualny. "Zdrowy" człowiek ten wymiar realizuje w relacji z drugim człowiekiem. Ty robisz to sam. "Zaspokajasz się" sam w swoim pokoju. Dla mnie może to być pewna, zawoalowana forma masturbacji.

Jeżeli jesteś w okresie dojrzewania i jest to jakiś sposób "poszukiwania", nie jest częste, obsesyjne, nie trwa od długiego czasu to popracuj nad tym sam. Może minie. Jeżeli nie to zalecam wizytę u psychologa.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
anonimek17

Nieprzeczytany post

daniel pisze: 18 lip 2024, 12:48
anonimek17 pisze: 18 lip 2024, 10:35 Można powiedzieć, że lubię to robić i sprawia mi to przyjemność
Niewątpliwie ma to wymiar seksualny. "Zdrowy" człowiek ten wymiar realizuje w relacji z drugim człowiekiem. Ty robisz to sam. "Zaspokajasz się" sam w swoim pokoju. Dla mnie może to być pewna, zawoalowana forma masturbacji.

Jeżeli jesteś w okresie dojrzewania i jest to jakiś sposób "poszukiwania", nie jest częste, obsesyjne, nie trwa od długiego czasu to popracuj nad tym sam. Może minie. Jeżeli nie to zalecam wizytę u psychologa.
Ja się nie masturbuję ogólnie. Jestem w okresie dojrzewania ale ubieranie sprawia mi jakby przyjemność i wygodę, bo podoba mi się i jest to dla mnie wygodne. Wywołuję to podniecenie ale to nie jest mój cel i nie chcę żeby tak się działo. Wydawało mi się że to tylko ubrania ale nie byłem pewny i wolałem zapytać aby nie tworzyć grzechu i bardzo mi na tym zależy i zależało, dziękuję że próbujecie mi Państwo pomóc i wytłumaczyć
anonimek17

Nieprzeczytany post

Czy można jeszcze prosić o jakąś opinię?
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Można
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Dariusz A.
Podziękowano: 5
Nieprzeczytany post

Obiecałem sobie, że nie będę Tu wchodził w żadne "kontrowersyjne" tematy we wszystkim, Niestety ten temat jakoś wpadł mi i nie wytrzymałem czego już żałuję. Piszę pewnie dlatego, że mądrzy ludzie mówią ci co masz robić, a ty nadal drążysz temat. Jako osoba starsza ODRADZAM Ci takich "zabaw", bo będziesz brnął w To coraz bardziej i końcu stanie się to dla ciebie poważnym problemem.
ODPOWIEDZ