Separacja
- Wilczyca z Gubbio
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 1
- Podziękowano: 16
Ale może zdarzyć się, że otrzymasz sprzeczne informacje i nie będziesz wiedział, kogo posłuchać. Przed ludźmi z Internetu zwykle też nie otwiera się serca tak bardzo, jak przed kierownikiem duchowym. Jeżeli ktoś Cię nie zna, nie wie o Twojej sytuacji, osobowości i doświadczeniach życiowych, to pomimo dobrych chęci może Ci doradzić źle. Dlatego zalecam ostrożność.
Ale może zdarzyć się, że otrzymasz sprzeczne informacje i nie będziesz wiedział, kogo posłuchać. Przed ludźmi z Internetu zwykle też nie otwiera się serca tak bardzo, jak przed kierownikiem duchowym. Jeżeli ktoś Cię nie zna, nie wie o Twojej sytuacji, osobowości i doświadczeniach życiowych, to pomimo dobrych chęci może Ci doradzić źle. Dlatego zalecam ostrożność.
-
- Podziękował/a: 13
- Podziękowano: 12
Ostatnio słuchałem podcast na temat wypowiedzi I dekretów naszego papieża Franciszka I jak dobrze pamiętam to papież wydał dekret o rozgrzeszaniu rozwodników i żyjących w innych związkach partnerskich, I że mogą przystępować do sakramentów komunii św
Pytam bo dużo jest podkastów które próbują nas oddalić od Pana Boga
A wiem że są tutaj osoby kompetentne by udzielić mi prawidłowych odpowiedzi.
Ostatnio słuchałem podcast na temat wypowiedzi I dekretów naszego papieża Franciszka I jak dobrze pamiętam to papież wydał dekret o rozgrzeszaniu rozwodników i żyjących w innych związkach partnerskich, I że mogą przystępować do sakramentów komunii św
Pytam bo dużo jest podkastów które próbują nas oddalić od Pana Boga
A wiem że są tutaj osoby kompetentne by udzielić mi prawidłowych odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2024, 12:05 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
- bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 26
- Podziękowano: 112
Nie ma czegoś takiego jak dekret o rozgrzeszaniu rozwodników, jest mowa o takiej możliwości i jest ona praktykowana od bardzo wielu lat pod pewnymi warunkami, zawsze podchodzi się do tego w sposób indywidualny.Grzegorz 1974 pisze: ↑06 wrz 2024, 18:29 jak dobrze pamiętam to papież wydał dekret o rozgrzeszaniu rozwodników
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Magnolia zrozumiałem dobrze dlatego zapytałem tutaj a znaleźć tego podcastu nie mogę,jak na niego trafię to udostępnie link tutaj podcast był również o błogosławieniu par homoseksualnych a o tym czytałem też na zdaje się wirtualna polska więc z tad moje pytanie
-
- Podziękował/a: 6
Jeśli żyje się na sposób małżeński (kwestia pożycia) nie ma mowy o rozgrzeszeniu
dr Arletta Bolesta
adwokat kościelny zatwierdzony
dr Arletta Bolesta
adwokat kościelny zatwierdzony
-
Bóg zapłać ci Magnolia za ten podcast ponieważ podkast który ja słuchałem mówił zrozumiale że papież Franciszek pozwolił na rozgrzeszanie i błogosławienie par homoseksualnych w sensie dawania ślubu kościelnego i rozgrzeszanie ludzi żyjących w związkach pozamałżeńskich, stąd było moje pytanie ponieważ jeśli coś mi nie pasuje to pytam mądrzejszych.
Jeszcze raz Bóg zapłać za tą stronę.
Jeszcze raz Bóg zapłać za tą stronę.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2024, 7:45 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
, jest mowa o takiej możliwości i jest ona praktykowana od bardzo wielu lat pod pewnymi warunkami, zawsze podchodzi się do tego w sposób indywidualny.
Magnolia mogłabyś to bardziej rozwinăć bo jestem ciekaw
Nie planuje wchodzić bo zobaczyłem jakiś podcast
Dodano po 3 minutach 16 sekundach:
Miało być: nieplanuje wchodzić w jakiś związek bo zobaczyłem jakiś podcast
, jest mowa o takiej możliwości i jest ona praktykowana od bardzo wielu lat pod pewnymi warunkami, zawsze podchodzi się do tego w sposób indywidualny.
Magnolia mogłabyś to bardziej rozwinăć bo jestem ciekaw
Nie planuje wchodzić bo zobaczyłem jakiś podcast
Dodano po 3 minutach 16 sekundach:
Miało być: nieplanuje wchodzić w jakiś związek bo zobaczyłem jakiś podcast
- Magnolia
- Podziękował/a: 3459
- Podziękowano: 3666
@Grzegorz 1974 cytowałeś nie mnie ale bramina. Ale mogę wyjaśnić:bramin pisze: ↑07 wrz 2024, 12:09Nie ma czegoś takiego jak dekret o rozgrzeszaniu rozwodników, jest mowa o takiej możliwości i jest ona praktykowana od bardzo wielu lat pod pewnymi warunkami, zawsze podchodzi się do tego w sposób indywidualny.Grzegorz 1974 pisze: ↑06 wrz 2024, 18:29 jak dobrze pamiętam to papież wydał dekret o rozgrzeszaniu rozwodników
Chodzi po prostu o to, że pewne sprawy rozeznaje się indywidualnie w konfesjonale, np w sytuacji gdy małżonkowie niesakramentalni potrafią powstrzymać się od współżycia ale zostają ze sobą dla dobra wspólnych dzieci, albo towarzyszenia sobie w starości, wtedy można rozeznać ze spowiednikiem czy ci ludzie mogą przystępować do spowiedzi i komunii św (mowa o sytuacji białych małżeństw, czyli nie współżyjących ze sobą, aby nie było oszukiwania - najcześciej warunkiem jest że oboje spowiadają się u proboszcza)
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
- Podziękował/a: 6
Zgadzam się z Magnolią, dużą rolę odgrywa zatem wiek Stron
dr Arletta Bolesta
adwokat kościelny
dr Arletta Bolesta
adwokat kościelny