Aktualności z życia Kościoła w Polsce

Życie Kościoła, dokumenty, encykliki, wydarzenia
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3459
Podziękowano: 3667
Nieprzeczytany post

Te przyczyny wcale nie muszą się ograniczać do tych dwóch powodów. Może ich być więcej.
Mi samej nasuwa się jeszcze kryzys wiary w rodzinach. Jeśli młodzi mężczyźni nie mają świadectwa wiary w rodzinie to w sumie potrzebny jest cud aby poczuł powołanie do życia kapłańskiego.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Ks. Piórkowski napisał kilka innych przyczyn spadku powołań jakie obserwuje. Wygląda na to, że bardziej wnikliwie przyjrzał się kryzysowi niż ks Tatar..

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 26
Podziękowano: 112
Nieprzeczytany post

Magnolia pisze: 29 sie 2024, 7:35 Wygląda na to, że bardziej wnikliwie przyjrzał się kryzysowi niż ks Tatar..
jak widać na załączonym obrazku, analiza jest dość wnikliwa, porusza wiele aspektów i przyczyny tego kryzysu i nie daje gotowej odpowiedzi bo sprawa jest skomplikowana.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

Kolejne refleksje na temat kondycji Kościoła w Polsce.
Autor artykułu stawia tezę, ze dotychczasowy model Kościoła i wiary rozsypuje się, gdzie poczucie narodowej wspólnoty, otoczenie, kultura wspierały wiarę.
Obecnie te czynniki nie odgrywają już tak wielkiej roli stąd mamy kryzys Kościoła i kryzys wiary.
Artykuł potwierdza spostrzeżenia wielu duchownych i świeckich ze katolicyzm w Polsce to katolicyzm kulturowy oparty na ww. czynnikach i wielu przypadkach brakuje jakiegoś pogłębionego życia duchowego.
https://deon.pl/wiara/dariusz-piorkowsk ... c-,2907734
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

@bramin autor refleksji na Fb i na deon to ten sam kapłan. ;)
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

Wiem, ze to ten sam kapłan ale to są dwie różne wypowiedzi.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Pochodzący z Hiszpanii zwierzchnik generalny Zgromadzenia Księży Najświętszego Serca Jezusowego w rozmowie z OSV News stanął w obronie ks. Michała Olszewskiego. O. Suarez zwrócił się do polskich władz o „uszanowanie godności” aresztowanego duchownego. Jak powiedział, wiadomość o zatrzymaniu zakonnika „oczywiście ogromnie go zasmuciła” i był „szczególnie zasmucony sposobem, w jaki – jak usłyszeliśmy - był traktowany w pierwszych chwilach” po zatrzymaniu.
„W żadnym wypadku nie chodzi o sprzeciwianie się wymiarowi sprawiedliwości, ale bardzo zależy nam na poszanowaniu praw naszego współbrata, a także wszelkich innych osób zatrzymanych w tej sprawie” – powiedział ojciec Suarez.

Generał zakonu stwierdził, że osobiście zna księdza Olszewskiego i jego posługę oraz że osobiście „odwiedził tę strukturę, która powstała tam w Warszawie”. „Mogłem śledzić genezę tego projektu i wydawało się, że wszystko przejrzyste” – powiedział, odnosząc się do ośrodka dla poszkodowanych przemocą budowanego przez fundację Profeto kierowaną przez ks. Olszewskiego. „Duszpasterskim zainteresowaniem Michała było prawdziwe dotarcie do tych osób, które są ofiarami przemocy” – podkreślił zakonnik.

O. Suarez wyraził również „największy żal” z powodu tego, jak jego brat miał być traktowany po aresztowaniu.

„Jak to możliwe, że europejski system sprawiedliwości dopuścił się takich rzeczy?” – pytał.

Dodał, że oczekiwałby „większej jasności w argumentacji” polskiego systemu sprawiedliwości, a także wyjaśnienia „czasu spędzonego bez jedzenia, czasu spędzonego w kajdankach i tych nocy, kiedy jego sen był przerywany przez światło”. „Wszystko to brzmi tak, jakbyśmy rozmawiali o wydarzeniach z innej epoki” – powiedział.

Zapytany, co powiedziałby księdzu, gdyby mógł się z nim zobaczyć, ojciec Suarez odparł: „Chciałbym tylko podziękować”.

„Dziękuję za całe dobro, jakie uczynił Kościołowi, zgromadzeniu, tak wielu ludziom w Polsce i Europie, w Stanach Zjednoczonych, w różnych krajach, w których jest dobrze znany i zawsze był bardzo dobrze postrzegany” – wyjaśnił przełożony zgromadzenia. Chciałby też zachęcić ks. Olszewskiego: „Zachowaj wiarę, zachowaj radość, zachowaj zaufanie do Pana i odpoczywaj w Nim”.

„Jestem pewien, że Michał, nawet w więzieniu, wykonuje pracę ewangelizacyjną” – zakończył jego przełożony.

Mec. Krzysztof Wąsowski, jeden z obrońców ks. Olszewskiego poinformował, że co najmniej stu polskich księży skontaktowało się z jego kancelarią, oferując poręczenie za księdza Olszewskiego.
https://opoka.org.pl/News/Swiat/2024/suarez-olszewski

„W pierwszym momencie nawet nie potrafiłam płakać, miała taką blokadę – mówiła matka duchownego. – Myślałam, że ja śnię. Wyobrażałam sobie więzienia w swoich myślach, natomiast do głowy by mi nie przyszło, że w cywilizowanym świecie, w XXI wieku, w demokratycznej podobno Polsce takie rzeczy się dzieją. Człowieka niewinnego można tak zniszczyć, upodlić, zeszmacić. Jaka osoba duchowna, jest to ksiądz, ma swoje prawa, że jakaś godność mu się też z tego względu chyba należy, należy się każdemu człowiekowi”

Jak dodała, syn cały czas powtarza, że to przetrzymał.

„Widzę jednak, że to zostało pół człowieka, nie wiem nawet, dlaczego. (…) Do końca życia nie zapomnę tych oczu, a w tych oczach strach, lęk, przerażenie, niepewność. (…) I poczucie ogromnej krzywdy. Od małego dziecka zawsze myślał o tym, żeby pomagać innym” – tłumaczyła.

„Dzisiaj Michał prosił mnie: «Mamuś, podziękuj wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób troszczą się o Was, o mnie, którzy się modlą, podejmują różnego rodzaju posty». Tych ludzi jest bardzo dużo. Całe sąsiedztwo u nas, bo mieszkamy na wsi, przez wszystkie miesiące o godz. 15 schodzą się sąsiedzi, odmawiamy Koronkę do Bożego Miłosierdzia w jego intencji, to jest codziennie. Ludzie zamawiają Msze święte w kościołach, odbywają się różańce, ludzie nas wspierają. (…) Ja jestem bezradna, nic nie mogę zrobić, została tylko modlitwa. Dla zwykłego człowieka też została tylko modlitwa” – opowiadała Grażyna Olszewska.
https://opoka.org.pl/News/Polska/2024/m ... szewskiego
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

Prof. Bańka przyznał, że w Polsce zainteresowanie synodem wciąż jest „poniżej oczekiwań”.
– Uważam, że dużo tracimy jako Kościół przez fakt, że w wielu miejscach o synodzie prawie się nie mówi i traktuje się go jako coś, co nie ma związku z codziennością naszych parafii czy diecezji – stwierdził.
Często słyszę biadolenie i narzekanie jaki to Kościół w Polsce jest zły, niereformowalny, sklerykalizowany itp.
Były zespoły synodalne, rożne inicjatywy typu kongres katolików, teraz synod i co? I nic. Bierność i przekonanie, ze jakoś to będzie i patrzenie z góry na Kościół na zgniłym Zachodzie bo my jesteśmy lepsi, bardziej katoliccy niż "tamci".
Robi się niewesoło.
https://deon.pl/kosciol/prof-banka-zain ... an,2927786
1 Tes 3,11
ODPOWIEDZ