Komunia św. na rękę czy do ust? Nowe dyskusje i kontrowersje

Tematy związane ze sprawowaniem sakramentów i sakramentaliów: ich struktura, posługi w zgromadzeniu liturgicznym, prawo liturgiczne
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 39
Podziękowano: 158
Nieprzeczytany post

Na nowo rozgorzała dyskusja o formach przyjmowania Komunii. Powodem była publikacja ankiety wśród amerykańskich katolików.
Ankieta moim zdaniem zawiera błędy metodologiczne i nie jest reprezentatywna.
Ksiądz Wachowiak na swoim vlogu polemizuje z o. Szustakiem.
https://deon.pl/kosciol/przyjmowanie-ko ... ow,2950145
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
ImmortalXD
Podziękował/a: 27
Podziękowano: 13
Nieprzeczytany post

@bramin Usłyszałem niedawno takie stwierdzenie od księdza rekolekcjonisty "lepsze posłuszeństwo niż nabożeństwo". Powiedział to podczas omawiania gestów i postaw podczas liturgii. Głównie chodziło o to, że własne preferencje celebracji Mszy Świętej mogą prowadzić do dezorientacji i szkodzić wspólnocie. Co o tym myślisz?, Czy powinno się według Ciebie przyjąć jedną zasadę przyjmowania Komunii? Czy w ogóle ukróciło by to dyskusje?
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

ImmortalXD pisze: 19 paź 2024, 10:30 Usłyszałem niedawno takie stwierdzenie od księdza rekolekcjonisty "lepsze posłuszeństwo niż nabożeństwo"
Tez jestem tego zdania.
Liturgia nie jest prywatną sprawą księdza, lidera czy wspólnoty a przepisy liturgiczne są po to aby pewne rzeczy były jednolite, bez udziwnien i nadużyć ze strony tych którzy, nawet w dobrej wierze i z pobożności mogliby dać upust swojej radosnej twórczości.
Jak ktoś jeździ po świecie, to zauważa, ze liturgia Kościoła poza oczywiście konkretnymi rytami i pewnymi miejscowymi zwyczajami jest taka sama i nawet jak się nie zna języka można we Mszy sw. uczestniczyć.
ImmortalXD pisze: 19 paź 2024, 10:30 Głównie chodziło o to, że własne preferencje celebracji Mszy Świętej mogą prowadzić do dezorientacji i szkodzić wspólnocie.
No właśnie. Jeśli we Wprowadzeniu do Mszału Rzymskiego mamy omówione wszystkie gesty, znaki itp. w liturgii a mimo to celebransi nieraz wprowadzają swoje pomysły, nieraz bardzo odjechane to co byłoby gdyby nie było tak szczegółowych przepisów? Strach się bać!
ImmortalXD pisze: 19 paź 2024, 10:30 Czy powinno się według Ciebie przyjąć jedną zasadę przyjmowania Komunii?
Przyjmowanie Komunii na rękę jak i do ust funkcjonowało praktycznie od wczesnych wiekow.
Komunia na rękę była praktykowana aż do IX wieku.
Przełom tysiącleci to silna klerykalizacja Kościoła, zbytnie akcentowanie niegodności przyjmowania Komunii, w konsekwencji "słuchanie" Mszy sw., wpatrywanie się w Hostię a nie jej przyjmowanie i ogólnie religijna oziębłość.
Te ww. czynniki przyczyniły się m. in. do tego, ze Kościół wprowadził obowiązek przyjmowania Komunii tylko do ust.
Czas po Vat.II to powrót do starożytnej praktyki przyjmowania Komunii na rękę.
ImmortalXD pisze: 19 paź 2024, 10:30 Czy w ogóle ukróciło by to dyskusje?
Moim zdaniem dyskusja w Polsce na ten temat jest bezprzedmiotowa i jest to typowe "młócenie słomy".

Po pierwsze dlatego, ze w całej Polsce obowiązuje przyjmowanie Komunii do ust.
Po drugie, w niektórych diecezjach, o ile wiem, jest dopuszczalne przyjmowanie Komunii na rękę ale jest to raczej na zasadzie wyjątku a nie reguły.
U tradycjonalistów sam "ryt trydencki" nie dopuszcza przyjmowania Komunii na rękę.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3518
Podziękowano: 3741
Nieprzeczytany post

W Instrukcji Episkopatu Polski z 2005 roku oba sposoby przyjmowania komunii św są akceptowalne kanonicznie.
Wydaje mi się jednak z mało kto o tym wiedział, albo w ogóle czuł takiej potrzeby. Zwiedzając Polskę obserwowałam że np odwiedzałam parafie gdzie nawet w czasach długo przed pandemią przyjmowano na stojąco i do ust - choć taka forma nie istnieje w przepisach wg przepisów.

Burza wokół tego tematu rozgorzała w pandemii, jedni przyjęli to z ulgą, jedni ze zrozumieniem inni głosili profanację Ciała Pańskiego...
Zastanawiające jest komu zależy na takim rozłamie i zamieszaniu wśród wiernych?
czy na pewno powodem dyskusji wokół tego tematu była cześć dla Ciała Pańskiego czy właśnie nie chodziło o zrobienie ogólnego zamieszania i atmosfery lęku...

Obserwowałam rozmowę między ks Wachowiakiem a o. Szustakiem... zaczęło się od wpisu ks Wachowiaka na platformie X, (jeśli kiedykolwiek be∂e papieżem to pierwsza rzeczą będą jednolite przepisy co do postawy przyjmowania komunii św na klęcząco i do ust- takie podobne słowa napisał ks Daniel, jako wniosek z filmu który nagrał wcześniej tego dnia o swojej wielkiej czci dla NS), ojciec Adam to skomentował serii Bukłaki - jedynie ten wpis, prawdopodobnie nie rozumiejąc z czego wynika, Komentował, że nie coś innego jest ważniejsze w Kościele niż jednolite przepisy odgórne. (parafrazuję, bo nie pamiętam dokładnie tych słów) w każdym razie odniosłam wrażenie, że księża się rozminęli we wzajemnym zrozumieniu, bo a) Szustak nie znał wywodu, a jedynie wniosek. b) ks Daniel ma trudności w zniesieniu argumentacji i osobowości O. Adama, co sam przyznał.
No bo znając i słuchając obu księży nie podejrzewam że mają odmienne stanowisko w kwestii czci oddawanej Hostii.
Wydaje mi się że ta dyskusja potoczyła się po zbyt pochopnych wnioskach... takie moje zdanie...
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

Magnolia pisze: 20 paź 2024, 14:45 Zastanawiające jest komu zależy na takim rozłamie i zamieszaniu wśród wiernych?
Są środowiska, które uważają się za super, hiper i arcykatolickie. Żeby zdyskredytować tych, z którymi się nie zgadzają szafują one chętnie takimi pojęciami jak "protestantyzacja", "modernizm" itp.
Magnolia pisze: 20 paź 2024, 14:45 czy na pewno powodem dyskusji wokół tego tematu była cześć dla Ciała Pańskiego czy właśnie nie chodziło o zrobienie ogólnego zamieszania i atmosfery lęku...

Moim zdaniem, to chęć pokazania ze strony tych tradycyjnych, ze my jesteśmy bardziej katoliccy, bardziej pobożni a wy to przebrzydłe heretyki.
Magnolia pisze: 20 paź 2024, 14:45 Obserwowałam rozmowę między ks Wachowiakiem a o. Szustakiem...
To nie była rozmowa tylko wzajemne komentowanie wypowiedzi.
Ks. Wachowiak za bardzo przejął się rolą i uwierzył we własną nieomylność, kiedy powoływał sie na ankietę wśród katolików w USA dotycząca przyjmowania Komunii na rękę, wnioski z tej ankiety i nadają sie do kosza.
Natomiast komentarze ks. Wachowiaka dotyczące wypowiedzi o. Szustaka są bardzo chaotyczne i emocjonalne.
Stąd reakcja o. Szustaka.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

jaka reakcja O. Szustaka? tego chyba nie obejrzałam...
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

Teraz zauważyłem, ze to trochę skomplikowane.
Zacznijmy od Adama i Ewy :).
Najpierw ks. Wachowiak miał dwa vlogi na temat przyjmowania Komunii.
Następnie o. Szustak to skomentował.
Ks. Wachowiak zareagował na wypowiedz o. Szustaka dwoma vlogami: "Narażę się fanom o. Szustaka" i "Odpowiadam o. Szustakowi".
Teraz krótko do rzeczy. Zarówno jeden jak i drugi duchowny mają dobre intencje.
Jednakże w ferworze polemiki zabrakło ks. Wachowiakowi obiektywizmu jak i reakcji na to co piszą jego zwolennicy o o. Szustaku a są to najłagodniej mówiąc niezbyt sympatyczne rzeczy.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Filmik "Narażę się fanom " był nagrany bez świadomości że O. Adam cytował post ks Wachowiaka z portalu X. Po prostu zbiegu okoliczności, że ukazały się te filmy dzień po dniu..
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

Obym się mylił ale mam wrażenie, ze ks. Wachowiak uwierzył we własną nieomylność i został tropicielem występku.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Też tak myślę. Ale trwa to już kilka miesięcy. Rok temu przyjemnie się słuchało teraz już mnie to męczy.
mgr teologii,
Matteo
Nieprzeczytany post

Moim zdaniem sposób przyjmowania komunii zależy już tylko od preferencji
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Matteo pisze: 26 paź 2024, 10:41 Moim zdaniem sposób przyjmowania komunii zależy już tylko od preferencji
Przede wszystkim zależy od kanonicznego prawa, które zezwala na konkretną formę. Są przyjęte dwie formy kanoniczne: "klęcząco i do ust" oraz "stojąco i na rękę".
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

Naprawdę nie rozumiem po co to międlenie przez niektórych duchownych i świeckich tematu o przyjmowaniu Komunii sw.
Przez wielki istniały dwie formy przyjmowania.
Przed wielu laty jak w Polsce przyjmowano Komunie tylko do ust tez zdarzały sie przypadki profanacji Sakramentu bo ktoś przyjął do ust i zaraz szybko wypluł.
Od ks. Wachowiaka słyszę ciągle narzekania na Kościół w Niemczech bo tam ludzie tacy, owacy.
Niedawno jak było liczenie wiernych w polskich kościołach to sam przyznał, ze u niego kiepsko z frekwencją.
Skoro on taki świątobliwy i katolicki to co sie dzieje, ze ludzie nie pchają się do jego kościoła drzwiami i oknami?
1 Tes 3,11
ODPOWIEDZ