Pogawędki z JOB

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
JOB
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 33
Podziękowano: 72
Nieprzeczytany post

Niech tak będzie proszę Księdza... Poddaję się.

Pozdrawiam z modlitwą z Tyńca!

Niech Bóg błogosławi!

Serdeczności!
...
JOB
Nieprzeczytany post

Eius in obitu nostro praesentia munniamur!

Co się tłumaczy: „Niech jego obecność chroni nas w chwili śmierci”.
Nie wszyscy znają łacinę @JOB. bramin
Ostatnio zmieniony 14 paź 2024, 8:19 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
...
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 39
Podziękowano: 158
Nieprzeczytany post

Pozdrawiam również. Byłem wiele razy w Tyńcu.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
JOB
Nieprzeczytany post

JOB pisze: 13 paź 2024, 22:45 Eius in obitu nostro praesentia munniamur!

Co się tłumaczy: „Niech jego obecność chroni nas w chwili śmierci”.
Nie wszyscy znają łacinę @JOB. bramin
Tak. Przepraszam.
...
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

Ja się ni obraziłem, nie ma więc za co przepraszać.
Zapytaj braci w Tyńcu kiedy ukaże się następny tom "Filokalii" bo na ten pierwszy ludzie czekali dziewięć lat, tak długo trwało tłumaczenie na język polski.
Może ich ich jakoś zmotywujesz do szybszego tłumaczenia? :)
1 Tes 3,11
JOB
Nieprzeczytany post

Na życzenie...

Zapytałem o .Opata Szymona o Filokalia. Na dniach będzie rozmawiał z tłumaczem i będzie wiadomo ile tekstu przetłumaczono.

Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że prognozuje się, że ten II tom będzie wydany szybciej niż I tom. Jeszcze dodam, że w 80% to będzie przeważająca treść nauk Maksyma Wyznawcy.

Nie zmotywuję do szybszego tłumaczenia, bo raz, że robak jestem, to dwa, tłumaczenie ma być dokładne jak tylko się da, więc po drodze sporo się wydarza, czego wcześniej przewidzieć się nie da.

Dodano po 41 minutach 48 sekundach:
To jak się już tak złożyło... No to przy okazji tego wpisu nawiążę do innego wątku:
bramin pisze: 13 paź 2024, 12:58
JOB pisze: 10 paź 2024, 0:20 Ktoś, kto nie pości, wpada w mniejszym lub większym stopniu w kolejne "namiętności" - chciwość a potem nieczystość,
Chyba trochę przesadziłeś :) i dlaczego akurat taka kolejność? Dlaczego najpierw chciwość a potem nieczystość?
JOB pisze: 10 paź 2024, 0:20 Cierpią dzieci, bo mają zły przykład albo są zaniedbane, a żony zdradzane...
Za daleko pojechałeś, moim zdaniem. Zacząłeś od postu a skończyłeś na małżeńskiej zdradzie.
I tutaj daję wskazówkę:

Proszę z I tomu Filokalii przeczytać św. Jana Kasjana od str. 137 - O ośmiu złych myślach, i tam są zajawki mojej oceny i obserwacji w związku z naukami nie tylko Kasjana, ale i Ewagriusza i Barsanufiusza i Jana - w ich listach, ale to będzie za mało, bo jak chce się mieć pełniejszy ogląd tematu, to polecam przeczytać to:

Obrazek

Terapia chorób duchowych
Autor: Jean-Claude Larchet

https://www.bratczyk.pl/161,terapia-cho ... owych.html

Tam jest wszystko dużo jaśniej i dokładniej - wręcz łopatologicznie wyjaśnione.

Wspaniała książka, bardzo pomaga w walce duchowej, bo daje konkretne wskazania autorytetów - praktyków walki duchowej. Natomiast może razić niektórych to, że jest napisana przez Prawosławnego i w duchu Prawosławia, ale nie ma obaw, bo ta nauka jeszcze z czasów Kościoła niepodzielonego nie jest szkodliwa, a wręcz uzupełniająca naszą wiedzę o np. 7 grzechach głównych.

W klasztorach mniszych korzysta się z całej zasobności mądrości wspólnej Prawosławiu z Katolicyzmowi. I dodam, że ubogacającej, bo Katolicy zapominają albo nie wiedzą, że jest potężna broń do walki duchowej, która mówi: "Smagaj wrogów imieniem Jezus, gdyż nie ma silniejszej broni w niebie ani na ziemi" - św. Jan Klimak, "Drabina do nieba", XXI.7", a niestety nie znają Modlitwy Jezusowej, a szkoda, bo na katechezie tego nie uczą tak jak to się poznaje i praktykuje np. w klasztorach mniszych i tym bardziej szkoda, bo wielu to uratowało i ratuje duszę - to zaskakujące stwierdzenie tych, którzy przyjadą do klasztoru, poznają praktykę i regularnie modlą się MJ.

A i przy okazji św. Jana Klimaka, to też każdy dla swojego dobra powinien znać DRABINĘ RAJU.

Obrazek

A jako ciekawostkę powiem, że w klasztorze Świętej Katarzyny, św. Jana Klimaka czyta się całego raz w roku w Wielkim Poście.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2024, 11:13 przez JOB, łącznie zmieniany 1 raz.
...
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

JOB pisze: 24 paź 2024, 11:12 Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że prognozuje się, że ten II tom będzie wydany szybciej niż I tom.
Zagadałem tak z ciekawości. Mam wszystkie tomy w tłumaczeniu niemieckim, co ciekawe zostały one wydrukowane przez wydawnictwo prawosławne orthdruck w Białymstoku. Świat jest mały.
To najnowsze tłumaczenie (pierwsze wydanie w roku 2004) ma już trzy wydania co jest wyraźnym znakiem, ze również na zgniłym Zachodzie ludzie interesują sie tez duchowością.
JOB pisze: 24 paź 2024, 11:12 Nie zmotywuję do szybszego tłumaczenia, bo raz, że robak jestem,
Jestem zbudowany Twoją pokorą, jak widać pokora jest Twoją mocną stroną.
JOB pisze: 24 paź 2024, 11:12 na katechezie tego nie uczą tak jak to się poznaje i praktykuje np. w klasztorach mniszych i tym bardziej szkoda, bo wielu to uratowało i ratuje duszę - to zaskakujące stwierdzenie tych, którzy przyjadą do klasztoru, poznają praktykę i regularnie modlą się MJ.
No fakt, tego nie uczą tylko zapominasz, ze różaniec wywodzi się z Modlitwy Jezusowej.
JOB pisze: 24 paź 2024, 11:12 bo Katolicy zapominają albo nie wiedzą, że jest potężna broń do walki duchowej,
Mieszkam w dużym mieście, od wielu lat są prowadzone tutaj kursy Modlitwy Jezusowej i ludzie spotykają sie regularnie aby ją praktykować.
1 Tes 3,11
JOB
Nieprzeczytany post

Chwała Panu! @bramin !
...
JOB
Nieprzeczytany post

bramin pisze: 25 paź 2024, 19:36
Zagadałem tak z ciekawości. Mam wszystkie tomy w tłumaczeniu niemieckim, co ciekawe zostały one wydrukowane przez wydawnictwo prawosławne orthdruck w Białymstoku. Świat jest mały.
To najnowsze tłumaczenie (pierwsze wydanie w roku 2004) ma już trzy wydania co jest wyraźnym znakiem, ze również na zgniłym Zachodzie ludzie interesują sie tez duchowością.
No to wspaniale! Niech żyje Białystok! A w szczególności: https://cerkiew.pl/
bramin pisze: 25 paź 2024, 19:36 No fakt, tego nie uczą tylko zapominasz, ze różaniec wywodzi się z Modlitwy Jezusowej.
Oczywiście, zgadzam się, ale jednocześnie (z mojego skromnego doświadczenia) inaczej odmawia się Różaniec i Modlitwę Jezusową. W różańcu rozmyśla się jednocześnie nad tajemnicami, a w MJ nie ma tego... Są "szczegóły", które diametralnie zmieniają obraz drogi modlitwy. Jednocześnie i jedna i druga droga, i tak prowadzą do tego samego źródła, ale jednocześnie są to inne drogi, do tego samego celu. A co mogę polecić na swoją obronę? Proszę poczytać w FILOKALIACH - Kalikst i Ignacy Ksantopuloi - tak różańca się nie odmawia.

Wiem @bramin że o tym doskonale wiesz, ale piszę to po to, żeby inni którzy czytają, a nie wiedzą jaka jest różnica, wiedzieli że ona jest, ale jak się mylę to o cenzuruj mnie. Byle prawda było na wierzchu.

Choć obrona mnie samego mnie nie interesuje. Ważne, zeby wszystko było jasne względem Prawdy która jest. Jednocześnie dodam, że jeden z mnichów ze Świętej Góry Atos, który głosił nam Oblatom rekolekcje - o. Archimandryta Tymoteusz - powiedział, że wystarczy 300 wezwań MJ z małymi pokłonami i to wystarczy,żeby mieć owoce MJ, pod warunkiem, że żyje się według przykazań i w Sakramentach.
bramin pisze: 25 paź 2024, 19:36 Mieszkam w dużym mieście, od wielu lat są prowadzone tutaj kursy Modlitwy Jezusowej i ludzie spotykają sie regularnie aby ją praktykować.
No to wspaniale! Niech się modlą. COŚ PIĘKNEGO!
...
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

JOB pisze: 25 paź 2024, 22:19 Oczywiście, zgadzam się, ale jednocześnie (z mojego skromnego doświadczenia) inaczej odmawia się Różaniec i Modlitwę Jezusową.
Nie wiem czy zauważyłeś ale ja napisałem, ze różaniec wywodzi się z Modlitwy Jezusowej i nie twierdziłem, ze te modlitwy odmawia się w taki sam sposób.
JOB pisze: 25 paź 2024, 22:19 Proszę poczytać w FILOKALIACH - Kalikst i Ignacy Ksantopuloi - tak różańca się nie odmawia.
Wyżej wymienieni nie piszą o różańcu, a jeśli już powołujesz się na nich to podawaj numery z Filokalii.
JOB pisze: 25 paź 2024, 22:19 o. Archimandryta Tymoteusz - powiedział, że wystarczy 300 wezwań MJ z małymi pokłonami i to wystarczy, żeby mieć owoce MJ, pod warunkiem, że żyje się według przykazań i w Sakramentach
On to zbytnio uprościł i Ameryki nie odkrył ale niech mu będzie :). Każda modlitwa przynosi owoce ale w każdej modlitwie, tak jak i w Modlitwie Jezusowej, chodzi o to "coś więcej", o duchowy wzrost, którego nigdy nie będzie dosyć.
1 Tes 3,11
JOB
Nieprzeczytany post

bramin pisze: 29 paź 2024, 13:50 Nie wiem czy zauważyłeś ale ja napisałem, ze różaniec wywodzi się z Modlitwy Jezusowej i nie twierdziłem, ze te modlitwy odmawia się w taki sam sposób.
Ale ja też nie napisałem, że twierdzisz @bramin, że te modlitwy odmawia się w ten sam sposób. Przepraszam, jeżeli tak odczytałeś moją wypowiedź. Musiałem źle wyważyć słowa.
bramin pisze: 29 paź 2024, 13:50 Wyżej wymienieni nie piszą o różańcu, a jeśli już powołujesz się na nich to podawaj numery z Filokalii.
Podałem ich przykład, żeby pokazać kontrast, że Modlitwa Jezusowa i Różaniec to dwie diametralnie różne formy modlitwy, pomimo, że się mówi , że to Modlitwa Jezusowa Zachodu. W Modlitwie Jezusowej się nie rozważa, a w Różańcu - rozważa, to przecież wszyscy wiemy.
A co do stron, to FILOKALIA - teksty o Modlitwie Serca, Kalikst i Ignacy Ksantopuloi, str. 351.
bramin pisze: 29 paź 2024, 13:50 On to zbytnio uprościł i Ameryki nie odkrył ale niech mu będzie :). Każda modlitwa przynosi owoce ale w każdej modlitwie, tak jak i w Modlitwie Jezusowej, chodzi o to "coś więcej", o duchowy wzrost, którego nigdy nie będzie dosyć.
Uprościł, nie uprościł... :-) Powiedział co daje duchowy wzrost i się tym podzielił. Inni skorzystali i wzrośli. Bardzo lubię proste i trafne stwierdzenia i praktyki. Dzisiaj tego potrzeba. Niejednemu to pomogło.
bramin pisze: 29 paź 2024, 13:50 Każda modlitwa przynosi owoce ale w każdej modlitwie, tak jak i w Modlitwie Jezusowej, chodzi o to "coś więcej", o duchowy wzrost, którego nigdy nie będzie dosyć.
I tego się wszyscy trzymajmy. Jedni niech łapią za Różaniec, inni za Modlitwę Jezusową, a jeszcze inni i za jedno i za drugie!
Najważnniejsze, żeby pamiętać, że przed tym wszystkim powinna być codzienna modlitwa Ludu Bożego i Biblia. Choć dzisiaj na piedestał stawia się modlitwę osobistą, ale może tak ma być? Nie wiem, ja inaczej jestem wychowany. Chyba źle?
Św. Gertruda Wielka z Helfty pięknie uczy jak modlitwa osobista ma wypływać z liturgii, w swoim "Zwiastunie Bożej miłości". Wspaniała mistyczka. Coś pięknego jak się to czyta!
...
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

JOB pisze: 29 paź 2024, 23:35 W Modlitwie Jezusowej się nie rozważa, a w Różańcu - rozważa, to przecież wszyscy wiemy.
A co do stron, to FILOKALIA - teksty o Modlitwie Serca, Kalikst i Ignacy Ksantopuloi, str. 351.
Mnie chodziło o "Filokalie" w klasycznym wydaniu (5 tomow) a nie wyjątki z "Filokalii", ktore ukazaly się w roznych zbiorach.
JOB pisze: 29 paź 2024, 23:35 Najważnniejsze, żeby pamiętać, że przed tym wszystkim powinna być codzienna modlitwa Ludu Bożego i Biblia.
Nie każdy odmawia Liturgię Godzin, są różne formy pobożności i każdy wybiera to co jest dla niego odpowiednie.
JOB pisze: 29 paź 2024, 23:35 Choć dzisiaj na piedestał stawia się modlitwę osobistą, ale może tak ma być?
Ja tego tak nie widzę, obie formy (modlitwa osobista i modlitwa wspólnotowa) są ważne i wzajemnie się uzupełniają.
1 Tes 3,11
ODPOWIEDZ