Jakie jest niebo?
- daniel
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 509
- Podziękowano: 941
Chciałem podzielić się krótkim opisem, w którym św. Janie od Krzyża odnosi się do nieba:
"To właśnie chciał wyrazić św. Paweł (Ga 2,20), gdy mówił: Vivo autem iam non ego, vivit vero in me Christus; <<Teraz już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus>>. Tym wyrażeniem "już nie ja żyję" tłumaczy, że chociaż sam żył, nie żył swoim życiem, gdyż był przeobrażony w Chrystusa. Jego życie było więc bardziej boskie niż ludzkie i mógł powiedzieć, że nie on żyje, lecz żyje w nim Chrystus.
8. O tym upodobnieniu i przeobrażeniu możemy powiedzieć, że jego życie i życie Chrystusa było jednym życiem przez zjednoczenie miłości. Doskonałe urzeczywistnienie tego będzie w niebie, w życiu Bożym, dla tych wszystkich, którzy zasługują na oglądanie siebie w Bogu. Przeobrażeni w Boga będą tam żyli życiem Bożym, a nie swoim życiem, choć właściwie i swoim życiem, gdyż życie Boże będzie ich życiem. I wtedy będą mogli naprawdę powiedzieć: żyjemy my, ale nie my, gdyż Bóg żyje w nas." (PD S12, p.7-8, s.110-110)
"To właśnie chciał wyrazić św. Paweł (Ga 2,20), gdy mówił: Vivo autem iam non ego, vivit vero in me Christus; <<Teraz już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus>>. Tym wyrażeniem "już nie ja żyję" tłumaczy, że chociaż sam żył, nie żył swoim życiem, gdyż był przeobrażony w Chrystusa. Jego życie było więc bardziej boskie niż ludzkie i mógł powiedzieć, że nie on żyje, lecz żyje w nim Chrystus.
8. O tym upodobnieniu i przeobrażeniu możemy powiedzieć, że jego życie i życie Chrystusa było jednym życiem przez zjednoczenie miłości. Doskonałe urzeczywistnienie tego będzie w niebie, w życiu Bożym, dla tych wszystkich, którzy zasługują na oglądanie siebie w Bogu. Przeobrażeni w Boga będą tam żyli życiem Bożym, a nie swoim życiem, choć właściwie i swoim życiem, gdyż życie Boże będzie ich życiem. I wtedy będą mogli naprawdę powiedzieć: żyjemy my, ale nie my, gdyż Bóg żyje w nas." (PD S12, p.7-8, s.110-110)
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
- Wyznanie: agnostycyzm
- Podziękował/a: 83
- Podziękowano: 59
Ciekawy temat. Teraz o tym nie myślę, bo strach. A nawet groza. Ale jako wierzące i praktykujące dziecko rozmaicie wyobrażałem sobie Niebo. Jak pasmo dobrych nastrojów, spełnionych nadziei, bezpieczenstwa. Liczyłem na to , że spotkam bliskich ludzi, zwierzęta, sytuacje minione a piękne. No i wreszcie wiedza o wszystkim, czego nie możemy wiedzieć tu, na padole łez. Skąd świat, jaki Bóg.
Jedno pomijałem - wieczność. Nieskonczoność trwania. Teraz, w wieku starszym właśnie ta nieskonczoność jest dla mnie czymś budzącym grozę. Macie jakieś przemyślenia w temacie?
Jedno pomijałem - wieczność. Nieskonczoność trwania. Teraz, w wieku starszym właśnie ta nieskonczoność jest dla mnie czymś budzącym grozę. Macie jakieś przemyślenia w temacie?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2024, 8:38 przez Piotr55, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował/a: 55
- Podziękowano: 87
W odniesieniu do Boga są to kwestie, siłą rzeczy , poza naszym zasięgiem pojmowania.
Natomiast my nie jesteśmy Bogiem tylko stworzeniami i Bóg stwarzając stworzył też równocześnie czas i wszystko co stworzył było bardzo dobre.
Oczywiście zbawieni w niebie nie podlegają skutkom upływu czasu ani nie są nim ograniczeni ale ludzka miłość wymaga istnienia następstw przyczynowo skutkowych.
Nie za bardzo mieści mi się trwanie czasu trwające w matematyczną nieskończoność.
Milion lat to jeszcze spoko, potem miliard, trylion.
A potem Googol, czyli jedynka ze stoma zerami. A potem Googolplex czyli jedynka z Googol zerami !
A potem liczba Grahama, a potem liczba Raya, i dalej..
A potem Googol, czyli jedynka ze stoma zerami. A potem Googolplex czyli jedynka z Googol zerami !
-
To znaczy bardziej ci "się mieści" życie wieczne stworzeń bez następstw przyczynowo skutkowych?Andy72 pisze: ↑17 sty 2025, 15:30 Nie za bardzo mieści mi się trwanie czasu trwające w matematyczną nieskończoność.
Bo mnie nie.
- Dominik
- Podziękował/a: 641
- Podziękowano: 1657
Jest sporo artykułów na temat, że nawet nasz ziemski czas nie istnieje.
https://polishexpress.eu/czas-nie-istni ... -momencie/Według fizyków teoretycznych czas jest pojęciem wymyślonym przez człowieka, żebyśmy potrafili rozróżnić to, co jest „teraz” od tego, co postrzegamy jako „przeszłość”. Pojęcie czasu jest tylko iluzją naszych umysłów, ponieważ tak naprawdę wszystko, co było i będzie dzieje się dokładnie w tym momencie.
-
Dominik pisze: ↑18 sty 2025, 11:25 Jest sporo artykułów na temat, że nawet nasz ziemski czas nie istnieje.
https://polishexpress.eu/czas-nie-istni ... -momencie/Według fizyków teoretycznych czas jest pojęciem wymyślonym przez człowieka, żebyśmy potrafili rozróżnić to, co jest „teraz” od tego, co postrzegamy jako „przeszłość”. Pojęcie czasu jest tylko iluzją naszych umysłów, ponieważ tak naprawdę wszystko, co było i będzie dzieje się dokładnie w tym momencie.

Aha! Czyli czas już teraz nie istnieje! No to nie ma problemu. Czyli będzie tak samo jak jest teraz w kwestii czasu skoro go już teraz nie ma...

Ostatnio zmieniony 18 sty 2025, 12:53 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie czas istnieje i nie jest iluzją. Dotyczy nie tylko nas ale i wszystkich maszyn, rzeczy. Nie daje się podróżować w czasie.
Nie chciałbym aby Wieczność to było nieskończone przedłużenie czasu.
Wieczność jest niewyobrażalna.
Może wieczność będzie polegało na tym, że będzie wieczne Teraz?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2025, 14:01 przez Andy72, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Przede wszystkim to w ogóle nie ma sensu się martwić tym jak będzie w niebie bo najważniejsze jest to aby się tam dostać a tedy Pan zadba o wszystko.Andy72 pisze: ↑18 sty 2025, 13:55 Obecnie czas istnieje i nie jest iluzją. Dotyczy nie tylko nas ale i wszystkich maszyn, rzeczy. Nie daje się podróżować w czasie.
Ale dyskutuję o tym bo nie rozumiem tego co piszesz.
Zgadzam się ze dla nas, w naszym, obecnym stanie, wieczność jest trochę trudna do wyobrażenia.
Ale dla mnie o wiele trudniejsze jest wyobrażenie sobie istnienia stworzeń które mają ze sobą relacje bez istnienia czasu.
A ty jak to sobie wyobrażasz? Możesz to opisać?
Dodano po 4 minutach 5 sekundach:
Nawet gdyby się dało "podróżować w czasie" nie zmieniłoby to tego że czas istnieje i takie podróże wymagałyby istnienia czasu tak jak zresztą każda czynność, słowo, odczucie a nawet myśl.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2025, 14:19 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.