bramin pisze: ↑29 sty 2025, 9:56
Dostrzegam dziecinadę i brak kultury w Twojej wypowiedzi.
Chwała Ci za to.
Dziecinadę, ponieważ ciągle twierdzisz, ze książkę przeczytałeś ale tej krótkiej wypowiedzi nie potrafiłeś ani skomentować ani wytłumaczyć o co w niej chodzi ani umieścić jej w szerszym kontekście cytując właśnie ten kontekst.
Nie wiem czy ogarniasz szerszy kontekst, ale czasem warto się rozejrzeć. A zatem prześledźmy. Chłopak zadaje pytanie:
Kupiłem książke Wilfrida Stinissena ,,Ani joga ani zen,,. Bardzo fajnie mi się ją czyta, ale natrafiłem na pewien fragment którego nie rozumiem,,Kiedy obcujemy z rzeczami, nie wychodzac z naszego zewnetrznego, agresywnego i zalęknionego ,,ja'', ale z głebokiego ,,ja'' stajemy się jedno z nimi. W ich istocie rozpoznajemy naszą własną istotę i sami zostajemy poznani.'' Czy nie pachnie wam to buddyzmem ? Jest to strona 90.
Dalej dopytuje:
Daniel, a jak rozumiesz ten cytat ?
Odpowiadam:
Pisałem Ci na bratnim forum.
On odpowiada:
Faktycznie

Pytający uzyskał odpowiedź w temacie pytania i poczuł się wystarczająco usatysfakcjonowany. To Ty wszedłeś w jakiś nikomu niepotrzebny OffTop niczego nie wnoszący do dyskusji. Chciałeś po prostu "coś napisać", a że nie miałeś pojęcia o co pyta autor postu napisałeś, że to brednie. Tak można to odczytać.
Twoja "merytoryka" opiera się tylko na stwierdzeniu, ze książkę przeczytałeś, ze nie jest Ci po drodze z jezuitami, powołujesz się na autorytet ks. profesora ale tez go nie raczyłeś zacytować a w moich wypowiedziach widzisz dziecinadę co jest elementarnym brakiem kultury w dyskusji.
Nie muszę udowadniać Ci, że przeczytałem książkę. Kolega, który zadał pytanie to wie, ponieważ ją cytowałem. Ty nie jesteś w tej dyskusji głównym podmiotem rozmowy. Na zadane pytanie nie udzieliłeś odpowiedzi, a wręcz przeciwnie. Wprowadziłeś jedynie swego rodzaju "zamęt". Jak to nazwałeś - "intelektualny bełkot".
Ja dostrzegam brak kultury u Ciebie. Jeżeli Tak bardzo interesuje Cię gdzie ks. A. Muszala powołuje się na Stinissen to szukaj w konferencjach
"ks. Andrzej Muszala- św. Jan od Krzyża". Jakieś 15 h. Na moje oko w konferencji pomiędzy 14-30.
Nazwałem bełkotem ten cytat ponieważ go nie rozumiem i do tej pory nie doczekałem się od Ciebie wytłumaczenia o co w nim chodzi, skoro przeczytałeś to wytłumacz i umieść ten cytat w kontekście.
Jeżeli ja czegoś nie rozumiem to pytam. Ty jednak nadal nie pytasz. Nie potrafisz?
EDIT: OK. Teraz widzę, jest tu swego rodzaju forma pytania. Robisz to jednak pierwszy raz w tej dyskusji, a sugerujesz, że nie doczekałeś się odpowiedzi na pytanie, którego nie zadałeś
Dodano po 22 sekundach:
Magnolia pisze: ↑29 sty 2025, 10:26
daniel pisze: ↑27 sty 2025, 20:56
Naprawdę nie dostrzegasz dziecinady?
Dyscyplinuję.
§ 7. Forum dyskusyjne zobowiązuje do wymiany poglądów z innymi uczestnikami. Wątki, w których autor nie ustosunkowuje się do wypowiedzi innych dyskutantów będą usunięte. Wypowiedzi ignorujące wątek dyskusji mogą być usuwane/przenoszone.
Prosimy o dbanie o kulturę wypowiedzi, przejrzystość, czytelność, interpunkcję, ortografię, zachowanie konsekwencji wypowiedzi, merytoryczność publikowanych treści.
bramin pisze: ↑19 sty 2025, 17:33
Przepraszam ale dyskusja na poziomie gimbazy mi nie odpowiada.