Taka sytuacja

Tu omawiamy problemy w rozeznawaniu grzechów, problemy ze spowiedzią, skrupulatyzm
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3585
Podziękowano: 3792
Nieprzeczytany post

Jesteśmy z mężem na wycieczce w Poznaniu. Przechodząc obok galerii handlowej weszliśmy do sklepu z kosmetykami, mąż potrzebował konkretnego balsamu do skóry ze stoiska Ziaja. Wybraliśmy kilka rzeczy, położyliśmy na ladzie, pani nas podliczyła, zapłaciłam. A zakupami się podzieliliśmy, bo ja wzięłam maseczki do kieszeni kurtki a mąż miał wziąć balsam do nerki na pasie. Niewiele jednak zwrócił uwagę na to co brał, a na ladzie stały inne tubki z kremami. Wracamy do hotelu a mąż wyjmuje dwa kremy do rąk, których nie wybrałam... byłam zaskoczona skąd je mamy! Patrzę na paragon, no nie zapłacone! no i jest zonk! staliśmy się nieświadomymi "złodziejami".

No i to jest klasyczna sytuacja, gdy nie można mówić o grzechu, ponieważ mąż był całkowicie nieświadomy że zabiera kremy, które nie są zapłacone. (tak zwana bezmyślność ;) ) a grzech to świadomy wybór zła.
No, ale zło się stało, bo firma będzie miała manko...30 zł.

Oboje czujemy się nieswojo, ale tez jest trochę zabawnie.
Żadne z nas nawet nie pamiętało na jakiej byliśmy ulicy, ani jak się nazywało to centrum handlowe, ot było po drodze...

No ale przypomniałam sobie że tam był MCDonald, więc znalazłam na mapie Galerię, ale na stronie galerii podany nr telefonu jest nieaktualny...no jest pod górkę, bo w niedzielę Galeria jest nieczynna...
Ale już wymyśliłam jak zapłacić albo zwrócić te kremy...
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Wilczyca z Gubbio
Podziękował/a: 13
Podziękowano: 50
Nieprzeczytany post

Ja na Twoim miejscu wpisałabym w wyszukiwarkę "galeria handlowa Poznań" i spróbowała odnaleźć tę, w której byliście (na pewno są jakieś zdjęcia!), a potem odniosła tam kremy.
Awatar użytkownika
ImmortalXD
Podziękował/a: 57
Podziękowano: 25
Nieprzeczytany post

Jak to sieciówka to na paragonie chyba jest numer sklepu, transakcji itd. Ja bym chyba w tej sytuacji do działu pomocy zadzwonił i zapytał co zrobić :-?
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Znalazłam galerie ale na stronie ma nieaktualny numer telefonu.
Nie mogę oddać bo w niedzielę nieczynne a zaraz wracam do domu.
Ale poprosiłam obsługę hotelową o osobistą przysługę aby poszła do tego stoiska i oddała kremy.
Licze że ta miła pani z obsługi to załatwi.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

Pani recepcjonistka z hotelu niestety się rozchorowała i ma zwolnienie na dwa tygodnie czyli nie poszła do Centrum handlowego… przeszkodom nie ma końca.
Ale jeszcze się nie poddałam. Jeszcze napisałam maila do tej galerii i chyba zmienili stronę bo są nowe telefony na niej. Więc może uda mi się to jutro załatwić.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Magnolia
Nieprzeczytany post

W końcu po czterech dniach poszukiwań numeru telefonu stanowiska Ziaja w centrum handlowym znalazłam osobę która fizycznie poszła do stoiska i poprosiła o kontakt ze mną. I w końcu sprawa zostanie załatwiona i zamknięta. Ufff
mgr teologii,
ODPOWIEDZ