Pytania do księdza

Tu możesz zadać nurtujące Cię pytania księdzu, który postara się rozwiać Twoje wątpliwości.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 45
Podziękowano: 181
Nieprzeczytany post

Jacek K pisze: 12 lut 2025, 15:40 Po co Powielać przykazania
Co to znaczy powielać przykazania i kto te przykazania powiela oraz w jaki sposób?
Jacek K pisze: 12 lut 2025, 15:40 6 przykazanie odnosi się do ludzi którzy cudzołożą nie ma to nic wspólnego z "łózkiem".
W języku polskim tak sie tłumaczy i jest to związane z łóżkiem, w innych kulturach będzie to mata, posłanie itp. i tłumaczenie w innych językach będzie brzmiało jako np. "złamanie małżeństwa" więc wiadomo o co chodzi.
Jacek K pisze: 12 lut 2025, 15:40 A jednak ten jeden paragraf jest źle odczytany i przekazywany z roku na rok przez tak wiele lat i robi to kościół.
Wytłumacz więc jak powinien być odczytywany "ten paragraf" a przy okazji zwróć uwagę na ortografię.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Krnabrny
Podziękowano: 1
Nieprzeczytany post

Zdarzyła się księdzu jakaś wpadka/pomyłka/wtopa w posłudze o której chciałby opowiedzieć - mam na myśli głównie sytuacje związane z celebrowaniem mszy, prowadzeniem nabożeństw, choć inne "zawodowe" też mogą być ;D
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

Krnabrny pisze: 13 lut 2025, 18:01 Zdarzyła się księdzu jakaś wpadka/pomyłka/wtopa w posłudze
No oczywiście, ze tak.
Przed wielu laty, jak byłem młody na pewnym pogrzebie.
Na pogrzeb przyszło dość dużo ludzi ale w kościele tylko garstka ludzi cos tam się odzywała. Więc na koniec kazania powiedziałem, ze po to przychodzimy na pogrzeb bo wierzymy w zmartwychwstanie, chcemy tez podziękować Bogu za to życie itp. i wyrażamy to przez czynne uczestnictwo we Mszy sw. śpiewając i modląc się.
Po pogrzebie podchodzi do mnie wdowa i mówi, ze jej mąż był głuchoniemy, jego rodzina tez, no i na pogrzebie byli także jego koledzy i koleżanki z pracy.
Poczułem się trochę głupio.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3585
Podziękowano: 3792
Nieprzeczytany post

Dobra historia by sobie ciągle przypominać aby nie sądzić po pozorach... a wciąż o tym zapominamy...( oczywiście mówię tu o sobie)
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Jacek K
Nieprzeczytany post

Wytłumaczyć mogę tyle że słowo łożyć oznacza dawać coś człowiekowi materialnie, wspomagać go w życiu "łożyć na kogoś"- utrzymywać go. Natomiast cudzołożć dawać drugiej osobie nie swoje rzeczy. To tak jakgdyby zabrać i dać nie swoją rzecz.

Dodano po 15 minutach 52 sekundach:
Nie myślę w tym temacie o rodzinie gdzie dobytek jest wspólny i rozdzielany przez głowę rodziny. Natomiast gdy dzieci są już duże mogą nie rozumieć tego słowa, na wszystko trzeba pracować i podstawowe zasady funkcjonowania w społeczeństwie zdobywa się z wiekiem i wychowaniem. Prawo Boże też powinno być znane, ponieważ nikt nie chce być ofiarą tych którzy nie przestrzegają. Cudzołożyć to tak jak w starym testamencie składano ofiary z cielców obcym bogom takim jak "Baal"

Dodano po 4 minutach 55 sekundach:
A oto księga w której pisze. 1 królów rozdział 18 werset 25-29 18:25-29

Dodano po 19 minutach 52 sekundach:
Tak jest to dziesięć przykazań ma go przestrzegać człowiek. Lecz to jedno przykazanie czyli 6 nie cudzołóż jest wymyślone przez księży i kto wie czy nie trwa od Mojżesza do Chrystusa aż po obecny rok 2025. Tak jak napisałem składane były ofiary do obcego Boga 1 królów 18:25-29. Kościół ma Chrystusa i nim wszystko usprawiedliwia. Trzeba też pamiętać że przed Chrystusem Był Bóg Ojciec który objawił się w krzaku jako ogień który go nie spalał. "Jestem który Jestem" Nie wiem jak odnieść to przykazanie prawa dekalogu do życia codziennego człowieka. Ale łożyć to napewno nie oznacza spać z kimś. A cudzołożyć nie oznacza zdradzać męża lub żonę.
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 509
Podziękowano: 941
Nieprzeczytany post

Jacek K pisze: 19 lut 2025, 16:10 Wytłumaczyć mogę tyle że słowo łożyć oznacza dawać coś człowiekowi materialnie, wspomagać go w życiu "łożyć na kogoś"- utrzymywać go. Natomiast cudzołożć dawać drugiej osobie nie swoje rzeczy. To tak jakgdyby zabrać i dać nie swoją rzecz.
"łożyć" pochodzi od "łoże" i w skrócie oznacza "kłaść".

"łoże, łożysko; »łoże u strzelby« (stąd ruskie łoża); podłoże; łożny, »łożna niemoc«, ‘tyfus’, łożnica (zawsze tak w 17. w.; dziś po narzeczach); drugie tegoż znaczenie: ‘sypialnia’; nałożnica. Dziś zdrobniałe łóżko zastąpiło łoże. P. lec i łożyć. Grec. lechos, ‘łoże’ (z inną samogłoską), łac. lectus, skąd też i lektyka: »łóżko noszące (tak wedle dawnej składni!) my zowiemy kolebka«, Mączyński, r. 1564; grec. alochos = cerk. sąłog (‘żona’; są- znaczy ‘razem, spół’, por. sąsiad). Języki lit. nie zachowały tego pnia aryjskiego, u nas i u Niemców (legen, liegen, Lage, Lager, i t. d.) najliczniej się przedstawiającego; por. dalej homerowe lekto, ‘legł’, iryjskie lige, ‘łoże’. Lit. pa-legis, ‘połóg’ (?)."

Aleksander Brücknerr
https://pl.wikisource.org/wiki/S%C5%82o ... 82o%C5%BCe
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Jacek K
Nieprzeczytany post

Powielają przykazanie w tym przypadku księża. To o którym pisze w tym forum. Powielają w ten sposób że ludzie tego słuchają nie wiedząc że jest błędne bo przecież uczony dusz pasterz tak powiedział. Powielane mam na myśli usłyszane a nie jeden człowiek słucha mszy.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

@Jacek K, nie rozumiem czy Ty pytasz księdza czy stwierdzasz cos? Nie podałeś do tej pory argumentów, które mogłyby potwierdzać Twoją tezę, jakoby to przykazanie było wymyślone przez księży.
1 Tes 3,11
Koss
Podziękował/a: 32
Podziękowano: 28

Nieprzeczytany post

A ja mam dość takie wstydliwe pytanie do księdza... x_x jako nastolatka miałam problem z masturbacją. Ale od jakiś 15 lat nie mam do czynienia z tym grzechem, brzydzę się nim. Aż do wczoraj - ale w miarę szybko się opamiętałam. Jednak dziś się obudziłam z ogromnym wstydem. Nie wiem jednak czy mam grzech.. teraz czuję wstręt do siebie i na pewno powiem o tym podczas spowiedzi.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2025, 8:14 przez Koss, łącznie zmieniany 1 raz.
........
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

Nie , nie masz grzechu i nie warto nad tym długo się zastanawiać.
1 Tes 3,11
D123

Nieprzeczytany post

Mam pytanie, czy jeśli jedzenie miało kontakt z mięsem to można je zjeść w piątek?
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Nieprzeczytany post

Nie wpadajmy w taki rygoryzm, który nic dobrego nie przynosi.
Post czy wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych ma służyć naszemu dobru duchowemu.
Niejedzenie mięsa nie jest sztuką dla sztuki, ma być ono wyrazem naszej pokuty, rezygnacji z tego co lubię, pomocą w mojej pracy nad sobą.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2025, 16:06 przez Magnolia, łącznie zmieniany 2 razy.
1 Tes 3,11
ODPOWIEDZ