Cześć
Mam takie 2 pyt
1-kogo wolelibyście mieć w kościele na chórze grającego organiste czy organistke u mnie długo była organistka ,aż do śmierci i zastąpił ją mój dobry kolega co mieszka ok 1km od kościoła a np w kościele co jestem co niedziela jest organista fajny ,który zna mamę ponieważ organista miał dobra fuchę wypisywał akty chrztu
2-I czyj głos lepiej by się nadawał do śpiewania np pieśni podczas komuni,kolęd,pogrzebu,ślubu kościelnego
Organista czy organistka
- bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 45
- Podziękowano: 181
Płeć nie ma tu żadnego znaczenia. Ja wolałbym aby w kościele grał dobry muzyk, dobrze opłacany, żeby grał pieśni na przyzwoitym poziomie.
To co widzę, niestety w większości polskich kościołów to, przepraszam za wyrażenie, dno i parę metrów mułu, to po prostu obraza Pana Boga i świętokradcze traktowanie liturgii.
Dla wielu księży najważniejsze jest aby organista był tani a ze nie potrafi poprawnie zagrać pieśni kościelnej to już nie jest takie ważne.
Organista nie jest od śpiewania, organista jest od grania. Od śpiewania są ludzie. Tak jest wszędzie na świecie.
Natomiast w Polsce przez tę dziwną praktykę ludzie nie śpiewają, są oczywiście regiony w Polsce ze śpiewa cały kościół ale to są niestety wyjątki.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
- Podziękował/a: 32
- Podziękowano: 27
U mnie pani organistka śpiewała i grała a my z nią śpiewaliśmy, teraz jest pan organista i ja lubię chyba bardziej jak mężczyzna zaczyna śpiew.
Dodano po 58 sekundach:
U nas parafianie śpiewają jak najbardziej:)
Dodano po 58 sekundach:
U nas parafianie śpiewają jak najbardziej:)
........
- bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 45
- Podziękowano: 181
To chwalebna rzecz i cieszy kiedy ludzie śpiewają a nie siedzą w kościele jak teatrze a jakiś muzyk z Bożej łaski zamiast dać ludziom śpiewać drze się do mikrofonu i gra w takim tempie, ze można dostać zadyszki.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
Koss
U mnie też w kościele grała i śpiewała organistka i my też i nawet jak ktoś cicho śpiewał to pani organistka wstała i wychylajac sięz chóru, aby trochę głośniej śpiewać i git było a u mamy w kościele pan organista gra i śmieszna sytuacja jest ,że pan organista tekstu zapomniał i tylko było słychać same organy.
U mnie też w kościele grała i śpiewała organistka i my też i nawet jak ktoś cicho śpiewał to pani organistka wstała i wychylajac sięz chóru, aby trochę głośniej śpiewać i git było a u mamy w kościele pan organista gra i śmieszna sytuacja jest ,że pan organista tekstu zapomniał i tylko było słychać same organy.