Ministranci

Poznajmy bogactwo wspólnot i ruchów w Kościele
Pepe33
Wyznanie: katolicyzm
Podziękowano: 6
Nieprzeczytany post

Cześć

Mam takie pytanie

1-kogo wolelibyście mieć w kościele ministranta czy ministrantke u mnie w kościele są sami chłopaki ministranci choć też się zdarzają przypadki ,że dziewczyna jest ministrantka

2- I co myślicie o nagradzaniu ministranta np miałem 3 kolegów co wypełniali sumiennie swoje obowiązki i np kolega pojechał na 3 dni do bieszczad z księdzem lub na inną wycieczkę
Awatar użytkownika
ImmortalXD
Podziękował/a: 71
Podziękowano: 34
Nieprzeczytany post

Pepe33 pisze: 17 mar 2025, 20:30 Cześć

Mam takie pytanie

1-kogo wolelibyście mieć w kościele ministranta czy ministrantke
Jest mi wszystko jedno
Pepe33 pisze: 17 mar 2025, 20:30 co myślicie o nagradzaniu ministranta
Uważam, że to dobra praktyka. Jak ktoś sumienie wykonuje obowiązki i jest zaangażowany w to co robi, powinien być wyróżniony. Dodatkowy czynnik motywujący nie jest zły ;)
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3698
Podziękowano: 3877
Nieprzeczytany post

U nas w parafii są sami ministranci.
Także wyjeżdżają na wycieczki i ferie z proboszczem, ale sami sobie na ten wyjazd zarabiają, np przygotowując sianko i kredę, albo inne rzeczy w ciągu roku. Potem zbierają w puszkę na taki wyjazd.
Pewnie proboszcz też dokłada, gdy chłopaka nie stać na wyjazd, bo mamy dobrego proboszcza.
Nie słyszałam ze to jest nagroda dla nich. Raczej że parafia organizuje wyjazd i można się na niego zapisać. Zwykle jedzie cały autokar dzieci w różnym wieku. Na fb mamy zdjęcia z tych wyjazdów, więc towarzystwo jest różnorodne, starsi i młodsi, chłopcy i dziewczęta. Kilku rodziców do pomocy.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Koss
Podziękował/a: 101
Podziękowano: 92

Nieprzeczytany post

U mnie są ministranci ale są i dziewczynki ze wspólnoty "dzieci Maryi"
........
Pepe33
Podziękowano: 6
Nieprzeczytany post

Magnolia

U mnie też jest schola, ministranci i np są ferie zimowe w lutym i ksiądz, że jest wyjazd na zimowisko w Tatry np na 5 -7 dni tylko trzeba dać zaliczkę i np wziąć ciepłe ubranie ,buty i to np pisze na stronie internetowej parafi
ODPOWIEDZ