Cytaty
- Koss
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 101
- Podziękowano: 92
Św. Gertruda z Helfy:
"Zobaczyłam niebo otwarte i św. Józefa siedzącego na wspaniałym tronie. Ogarniało mnie cudowne wzruszenie za każdym razem, gdy wymieniano jego imię a wszyscy święci pochylali się w głębokim ukłonie, okazując swoją szczęśliwością i słodyczą oblicza, iż radują się wraz z nim z jego wywyższenia."
"Zobaczyłam niebo otwarte i św. Józefa siedzącego na wspaniałym tronie. Ogarniało mnie cudowne wzruszenie za każdym razem, gdy wymieniano jego imię a wszyscy święci pochylali się w głębokim ukłonie, okazując swoją szczęśliwością i słodyczą oblicza, iż radują się wraz z nim z jego wywyższenia."
Ostatnio zmieniony 29 maja 2025, 11:45 przez Koss, łącznie zmieniany 1 raz.
........
- daniel
- Podziękował/a: 515
- Podziękowano: 952
"Ten, kto jest w pełni dostrojony do Boga (Bądź wola Twoja), prosi o to, co w rzeczywistości już się dzieje. W teologii duchowości ten stan nazywamy zaufaniem."
M. Gajda
M. Gajda
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
- Koss
Ezechiela 36,27
"Tym mojego chcę tchnąć w was i sprawić, byście żyli według mych nakazów i przestrzegali przykazań, i według nich postępowali.
Wtedy będziecie mieszkać w kraju, który dałem waszym przodkom, i będziecie moim ludem, a Ja będę waszym Bogiem.
Uwolnię was od wszelkiej nieczystości waszej i przywołam [urodzaj] zboża, i pomnożę je, i żadnej klęski głodu już na was nie ześlę"
"Tym mojego chcę tchnąć w was i sprawić, byście żyli według mych nakazów i przestrzegali przykazań, i według nich postępowali.
Wtedy będziecie mieszkać w kraju, który dałem waszym przodkom, i będziecie moim ludem, a Ja będę waszym Bogiem.
Uwolnię was od wszelkiej nieczystości waszej i przywołam [urodzaj] zboża, i pomnożę je, i żadnej klęski głodu już na was nie ześlę"
........
- Koss
„Bóg, aby nas pociągnąć do siebie, obdarza nas bardzo wieloma łaskami i wówczas myślimy, że już palcem dotykamy nieba. Nie wiemy natomiast, że do wzrostu potrzebujemy suchego chleba: krzyży, poniżenia, prób, doświadczeń, przeciwności”. Pokonywane, bywają źródłem naszych zasług: „są jak mydło, które wydaje się brudzić odzież, a w rzeczywistości ją czyści”.
Św. o. Pio.
Św. o. Pio.
........
- daniel
- Podziękował/a: 515
- Podziękowano: 952
"Jeżeli nie możesz pościć dwa dni, pość przynajmniej do wieczora. Jeżeli nie możesz pościć do wieczora, strzeż się przynajmniej przed sytością."
św. Izaak Syryjczyk
św. Izaak Syryjczyk
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
- Magnolia
- Podziękował/a: 3698
- Podziękowano: 3877
Modlitwa. Dusza zbroi się przez modlitwę do walki wszelakiej.
W jakimkolwiek dusza jest stanie, powinna się modlić.
Musi się modlić dusza czysta i piękna, bo inaczej utraciłaby swą piękność:
modlić się musi dusza dążąca do tej czystości, bo inaczej nie doszłaby do niej:
modlić się musi dusza dopiero co nawrócona, bo inaczej upadłaby z powrotem;
modlić się musi dusza grzeszna, pogrążona w grzechach, aby mogła powstać.
I nie ma duszy, która by nie była obowiązana do modlitwy, bo wszelka łaska spływa przez modlitwę.
Dzienniczek św Faustyny nr. 146
W jakimkolwiek dusza jest stanie, powinna się modlić.
Musi się modlić dusza czysta i piękna, bo inaczej utraciłaby swą piękność:
modlić się musi dusza dążąca do tej czystości, bo inaczej nie doszłaby do niej:
modlić się musi dusza dopiero co nawrócona, bo inaczej upadłaby z powrotem;
modlić się musi dusza grzeszna, pogrążona w grzechach, aby mogła powstać.
I nie ma duszy, która by nie była obowiązana do modlitwy, bo wszelka łaska spływa przez modlitwę.
Dzienniczek św Faustyny nr. 146
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)