Pytania do księdza
Regulamin forum
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
- Luteranin
- Wyznanie: protestantyzm
- Podziękował/a: 49
- Podziękowano: 28
Właściwie to nie otrzymałem odpowiedzi na swoje pytania, ale to nic. Dziękuję i za takie informacje.
Jeżeli małżonkowie nie chcą grzeszyć używając środków antykoncepcyjnych, tylko chcą korzystać z kalendarzyka, ale nie chcą mieć na razie dzieci, to czy mogą pierwsze współżycie po ślubie przenieść na inny dzień z tego powodu, że akurat dzień ślubu jest dniem płodnym?
Jeżeli małżonkowie nie chcą grzeszyć używając środków antykoncepcyjnych, tylko chcą korzystać z kalendarzyka, ale nie chcą mieć na razie dzieci, to czy mogą pierwsze współżycie po ślubie przenieść na inny dzień z tego powodu, że akurat dzień ślubu jest dniem płodnym?
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2025, 7:37 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
„Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; nie z uczynków, aby się kto nie chlubił"
(Efez. 2,8–9)
(Efez. 2,8–9)
- bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 56
- Podziękowano: 230
Odpowiedziałem Ci tekstem z Katechizmu Kościoła Katolickiego. Jak tego nie zrozumiałeś to jest mi bardzo przykro.
Nie znam się na kalendarzykach, małżonkowie powinni być otwarci na życie, to jest główna zasada, zobacz wyżej cytat z KKK.
Małżonkowie mają swój rozum i sumienie i jest to ich decyzja. Nie rozumiem Ciebie, dlaczego nie mogliby współżyć w inny dzień?
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
Szczęść Boże,
mam trochę mętlik. Wczoraj przystąpiłam do sakramentu spowiedzi. Jeden z księży nie udziela nauk, wymienia, że pojawił się grzech ciężki i udziela rozgrzeszenia. W trakcie przypomniał mi się grzech - wydaje mi się, na pewno przed rozgrzeszeniem, po słowach o grzechu ciężkim. Nie wiem, co teraz zrobić, wczoraj przystąpiłam do Komunii Świętej z nadzieją odpustu, chociaż częściowego, ale nie daje mi ten grzech spokoju. Otóż zapomniałam powiedzieć, że 2 razy chciałam pójść na Mszę Świętą w tygodniu. Kościół mamy oddalony od miejscowości, a ja nie jeżdżę samochodem (wieś, nie ma komunikacji) - jeden raz chciałam pojechać w moje urodziny, ale rodzice byli zmęczeni i tata trochę chory to nie chciałam robić kłopotu i nie upierałam się. Drugi raz miałam okazję pojechać w sobotę - święto Matki Bożej Dobrej Rady - modlimy się litanią rodzinnie, ale nie chciało mi się i stwierdziłam, że nie mam potrzeby, chciałam odpocząć. Wiem, że nie ma obowiązku uczestniczenia w dni powszednie we Mszy Św., ale jak zaczęłam zgłębiać temat to pojawił się też grzech lenistwa i wyczytałam, że nadużycie może być grzechem ciężkim. Też przypomniało mi się, że przyszła do mnie myśl, że przecież się z tego wyspowiadam, ale nie wiem czy to była moja myśl, czy tak w emocji, bo dużo analizuje.
Mogłabym przystąpić jeszcze raz do Sakramentu Pokuty, ale kiedyś usłyszałam, że przystępowanie co tydzień lub z małym odstępem dni z grzechami lekkimi, może być nadużyciem w stosunku do Ducha Świętego.
Przepraszam za tak obszerny opis, ale chciałam napisać wszystko dla pełnego obrazu.
mam trochę mętlik. Wczoraj przystąpiłam do sakramentu spowiedzi. Jeden z księży nie udziela nauk, wymienia, że pojawił się grzech ciężki i udziela rozgrzeszenia. W trakcie przypomniał mi się grzech - wydaje mi się, na pewno przed rozgrzeszeniem, po słowach o grzechu ciężkim. Nie wiem, co teraz zrobić, wczoraj przystąpiłam do Komunii Świętej z nadzieją odpustu, chociaż częściowego, ale nie daje mi ten grzech spokoju. Otóż zapomniałam powiedzieć, że 2 razy chciałam pójść na Mszę Świętą w tygodniu. Kościół mamy oddalony od miejscowości, a ja nie jeżdżę samochodem (wieś, nie ma komunikacji) - jeden raz chciałam pojechać w moje urodziny, ale rodzice byli zmęczeni i tata trochę chory to nie chciałam robić kłopotu i nie upierałam się. Drugi raz miałam okazję pojechać w sobotę - święto Matki Bożej Dobrej Rady - modlimy się litanią rodzinnie, ale nie chciało mi się i stwierdziłam, że nie mam potrzeby, chciałam odpocząć. Wiem, że nie ma obowiązku uczestniczenia w dni powszednie we Mszy Św., ale jak zaczęłam zgłębiać temat to pojawił się też grzech lenistwa i wyczytałam, że nadużycie może być grzechem ciężkim. Też przypomniało mi się, że przyszła do mnie myśl, że przecież się z tego wyspowiadam, ale nie wiem czy to była moja myśl, czy tak w emocji, bo dużo analizuje.
Mogłabym przystąpić jeszcze raz do Sakramentu Pokuty, ale kiedyś usłyszałam, że przystępowanie co tydzień lub z małym odstępem dni z grzechami lekkimi, może być nadużyciem w stosunku do Ducha Świętego.
Przepraszam za tak obszerny opis, ale chciałam napisać wszystko dla pełnego obrazu.
- bramin
- Ksiądz
jesli miałas dobrą wolą wyspowiadania sie to w eszystko w porzadku. Nie był to grzech.
Wyszukaj tutaj na forum tematy związane ze skrupułami, przeczytaj je dokładnie i staraj się je zastosować.
Tylko rozmowa/spowiedź u stałego spowiednika, wypełnianie jego poleceń może Ci pomoc w walce ze skrupułami. Doradzanie na odległość w tych sprawach niewiele Ci pomoże.
Jak Cię to bardzo męczy zalecałbym wizytę u psychologa lub psychiatry.
Za dużo analizujesz i jest to znak, ze masz problemy ze skrupułami.Fitka pisze: ↑28 kwie 2025, 14:43 Wiem, że nie ma obowiązku uczestniczenia w dni powszednie we Mszy Św., ale jak zaczęłam zgłębiać temat to pojawił się też grzech lenistwa i wyczytałam, że nadużycie może być grzechem ciężkim. Też przypomniało mi się, że przyszła do mnie myśl, że przecież się z tego wyspowiadam, ale nie wiem czy to była moja myśl, czy tak w emocji, bo dużo analizuje.
Wyszukaj tutaj na forum tematy związane ze skrupułami, przeczytaj je dokładnie i staraj się je zastosować.
Tylko rozmowa/spowiedź u stałego spowiednika, wypełnianie jego poleceń może Ci pomoc w walce ze skrupułami. Doradzanie na odległość w tych sprawach niewiele Ci pomoże.
Jak Cię to bardzo męczy zalecałbym wizytę u psychologa lub psychiatry.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2025, 10:35 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
Witam,
Mam pytanie dotyczące pewnej sytuacji, czy zaistniał grzech ciężki. Zadzwonił do mnie szwagier i przekazał mi że zmarł jego teść, ale prosił żeby nikomu nie mówić ( chciał sam przekazać tą informację ). Powiedziałem że OK, ale zadzwoniłem do żony i przekazałem co się stało. Czy miał tu miejsce grzech ciężki ?
Mam pytanie dotyczące pewnej sytuacji, czy zaistniał grzech ciężki. Zadzwonił do mnie szwagier i przekazał mi że zmarł jego teść, ale prosił żeby nikomu nie mówić ( chciał sam przekazać tą informację ). Powiedziałem że OK, ale zadzwoniłem do żony i przekazałem co się stało. Czy miał tu miejsce grzech ciężki ?
- bramin
- Ksiądz
Jak ktoś Cię o cos prosi to należy dotrzymywać słowa. To nie była rzecz, która przekraczała Twoje możliwości.
Jest to już jakieś przewinienie.
Na przyszłość moja prośba: nie umieszczaj tego samego pytania w różnych wątkach.
Jest to już jakieś przewinienie.
Na przyszłość moja prośba: nie umieszczaj tego samego pytania w różnych wątkach.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
Chciałbym zapytać, jaką Ksiądz ma specjalizację jeśli w seminarium są specjalizacje?
I czy Ksiądz często wymienia poglądy na temat wiary i Biblii z innymi duchownymi oraz jak wygląda zgodność poglądów Księdza z innymi duchownym?
I czy Ksiądz często wymienia poglądy na temat wiary i Biblii z innymi duchownymi oraz jak wygląda zgodność poglądów Księdza z innymi duchownym?
- bramin
- Ksiądz
W seminarium klerycy piszą prace magisterskie z różnych dziedzin ale nie nazwałbym tego specjalizacją.
O specjalizacji można mówić jak studiuje się konkretną dziedzinę wiedzy.
Ja w seminarium pisałem pracę z historii liturgii, a potem jako ksiądz studiowałem muzykę kościelną.
Oczywiście, ze często dyskutuję z innymi księżmi.
Czasami zgadzamy się ze swoimi poglądami, czasami się różnimy, to normalne.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
To bardzo ciekawe.
Już doczytałem na forum, woli Ksiądz, żeby zwracać się do Księdza Bramin?
Czy mógłbyś założyć wątek z przykładami tej muzyki i jej poleceniem?
Czyli 50/50?
Chodziło mi jak duża jest ta zgodność?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2025, 23:58 przez R2-D2, łącznie zmieniany 1 raz.
- bramin
- Ksiądz
Możesz zwracać się przez "ksiądz" albo "bramin".
Założyłem już taki wątek, poszukaj w dziale "muzyka".
Rożna jest ta zgodność, nie można tego wyliczyć matematycznie.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
- Luteranin
Jaką pokutę otrzyma para, która ma romans?
Ona mężatka z dzieckiem, on kawaler.
Wpadli. Oboje zdecydowali się na pigułkę wczesnoporonną (tzw. aborcja farmakologiczna, która w Polsce jest podobno legalna).
Już się nie spotykają i nie mają ze sobą kontaktu.
Mąż ją zostawił, bo się dowiedział.
Z nim niewiadomo co się dzieje.
Załóżmy, że oboje szczerze żałują tego co zrobili.
Jaką pokutę dałby ksiądz jej i jemu i czy w ogóle można coś takiego rozgrzeszyć?
Historia z życia wzięta.
Ona mężatka z dzieckiem, on kawaler.
Wpadli. Oboje zdecydowali się na pigułkę wczesnoporonną (tzw. aborcja farmakologiczna, która w Polsce jest podobno legalna).
Już się nie spotykają i nie mają ze sobą kontaktu.
Mąż ją zostawił, bo się dowiedział.
Z nim niewiadomo co się dzieje.
Załóżmy, że oboje szczerze żałują tego co zrobili.
Jaką pokutę dałby ksiądz jej i jemu i czy w ogóle można coś takiego rozgrzeszyć?
Historia z życia wzięta.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2025, 23:33 przez Luteranin, łącznie zmieniany 1 raz.
„Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; nie z uczynków, aby się kto nie chlubił"
(Efez. 2,8–9)
(Efez. 2,8–9)
- bramin
- Ksiądz
Nie wiem. Po spowiedzi czy rozmowie można cos konkretnego powiedzieć. Każdy człowiek jest inny i każda sytuacja jest inna.
To jest podstawa i baza wyjściowa do otrzymania rozgrzeszenia. Z tym sie łączy to co nazywamy w chrześcijaństwie nawróceniem w NT metanoia dosłownie "zmiana myślenia".
Nie wiem, patrz wyżej.
Jest to możliwe.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
- Luteranin
Myślałem, że za taki szereg grzechów ciężkich jest tylko ekskomunika.
Pytanie na inny temat.
Czy mężczyzna, który kiedykolwiek współżył, może zostać księdzem?
Taki przykład. Jest facet kawaler. Współżył, a więc popełnił grzech ciężki. Następnie szczerze żałował i się wyspowiadał oraz przyjął Komunię Świętą.
Czy taki mężczyzna może zostać księdzem?
Pytanie na inny temat.
Czy mężczyzna, który kiedykolwiek współżył, może zostać księdzem?
Taki przykład. Jest facet kawaler. Współżył, a więc popełnił grzech ciężki. Następnie szczerze żałował i się wyspowiadał oraz przyjął Komunię Świętą.
Czy taki mężczyzna może zostać księdzem?
(Efez. 2,8–9)
(Efez. 2,8–9)
- bramin
- Ksiądz
Jeśli ma jakieś zobowiązania wobec kobiety, z którą był w formalnym lub nieformalnym związku to oczywiście nie może być księdzem.
Jeśli z tego związku było dziecko to tym bardziej nie może.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
Ale można napisać, że zwykle moja opinia jest zgodna z innymi, czy zwykle niezgodna.
Napiszę może wprost.
Niedawno słyszałem jakiegoś księdza w moim ulubionym radiu katolickim, który mówił, że zasada Boga oko za oko jest wadliwa i że ten ksiądz zna lepsze.
Ten ksiądz zna lepsze zasady od Boga i Słowa Bożego z Biblii !
A Biblia Tysiąclecia mówi tak:
Wj21
12 Jeśli kto tak uderzy kogoś, że uderzony umrze, winien sam być śmiercią ukarany. 13 [W tym jednak wypadku], gdy nie czyhał na niego, a tylko Bóg dopuścił, że sam wpadł w ręce, wyznaczę ci miejsce, do którego będzie mógł uciekać [zabójca]. 14 Jeśli zaś ktoś posunąłby się do tego, że bliźniego zabiłby podstępnie, oderwiesz go nawet od mego ołtarza, aby ukarać śmiercią. 15 Kto by uderzył swego ojca albo matkę, winien być ukarany śmiercią.
Więc chciałbym zapytać, czy coś z Biblią jest nie tak albo Słowem Bożym, nad którym najwyraźniej był ten ksiądz?
Czy jak to można wyjaśnić?
Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
A w jakim przypadku mógłby nie otrzymać?
- Luteranin
Czy w całej historii Kościoła był jakiś papież, o którym wiadomo, że co najmniej raz w życiu współżył?
(Efez. 2,8–9)
(Efez. 2,8–9)
Szczęść Boże,
Przychodzę tu po radę, bo nie mam kogo się spytać. Panicznie boję się spowiedzi przez wiele niemiłych komentarzy, które usłyszałam podczas poprzednich spowiedzi, a jestem osobą młodą, która próbuje wrócić na dobrą drogę. Te komentarze wobec mnie wcale nie pomagały mi się "zastanowić nad sobą", bo już od długiego czasu zmagam się z bardzo niską samooceną, więc tylko dawały mi poczucie, że nawet w kościele mnie nie chcą. Za dwa tygodnie koniec okresu wielkanocnego, jeszcze się nie spowiadałam, bo strach mnie paraliżuje na samą myśl o podejściu do konfesjonału, mimo że próbuję się oswoić z takim doświadczeniem powtarzając sobie co mam powiedzieć milion razy, bym się nie pomyliła. Byłam dziś na mszy świętej i bardzo chciałam się wyspowiadać, widziałam jak inni podchodzą do konfesjonału i jestem świadoma, że lęk przed tym jest powszechny, tylko mój aż mnie paraliżuje i napędza myśli, że "jestem beznadziejna, powinnam normalnie tam podejść, bo przecież inni podchodzą". Czy jeżeli nie dam rady się wyspowiadać do końca okresu wielkanocnego przez ten lęk, będzie to grzechem? Rozumiem, że chęć, a wykonanie czegoś to dwie inne rzeczy, ale z tego co wiem to jeśli ktoś z poważnego powodu nie będzie mógł wypełnić tego obowiązku nie jest to grzechem, czy jest to wystarczający powód? Jak już wspominałam, panicznie boję się oceny kapłana, bo wiele razy dostawałam etykietkę od kapłanów tylko na podstawie mojego indeksu czy grzechów, że aż się zaczęłam bać tam chodzić.
Przychodzę tu po radę, bo nie mam kogo się spytać. Panicznie boję się spowiedzi przez wiele niemiłych komentarzy, które usłyszałam podczas poprzednich spowiedzi, a jestem osobą młodą, która próbuje wrócić na dobrą drogę. Te komentarze wobec mnie wcale nie pomagały mi się "zastanowić nad sobą", bo już od długiego czasu zmagam się z bardzo niską samooceną, więc tylko dawały mi poczucie, że nawet w kościele mnie nie chcą. Za dwa tygodnie koniec okresu wielkanocnego, jeszcze się nie spowiadałam, bo strach mnie paraliżuje na samą myśl o podejściu do konfesjonału, mimo że próbuję się oswoić z takim doświadczeniem powtarzając sobie co mam powiedzieć milion razy, bym się nie pomyliła. Byłam dziś na mszy świętej i bardzo chciałam się wyspowiadać, widziałam jak inni podchodzą do konfesjonału i jestem świadoma, że lęk przed tym jest powszechny, tylko mój aż mnie paraliżuje i napędza myśli, że "jestem beznadziejna, powinnam normalnie tam podejść, bo przecież inni podchodzą". Czy jeżeli nie dam rady się wyspowiadać do końca okresu wielkanocnego przez ten lęk, będzie to grzechem? Rozumiem, że chęć, a wykonanie czegoś to dwie inne rzeczy, ale z tego co wiem to jeśli ktoś z poważnego powodu nie będzie mógł wypełnić tego obowiązku nie jest to grzechem, czy jest to wystarczający powód? Jak już wspominałam, panicznie boję się oceny kapłana, bo wiele razy dostawałam etykietkę od kapłanów tylko na podstawie mojego indeksu czy grzechów, że aż się zaczęłam bać tam chodzić.
- bramin
- Ksiądz
38 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb!17 39 18 A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi!
Tu jest odpowiedź na Twoje pytanie.
Forum nie jest konfesjonałem więc nie będziemy tu rozważać jakie pokuty można zadać po spowiedzi i czy można dostać rozgrzeszenie.
Dodano po 52 minutach 12 sekundach:
@Miss ustalmy sobie tutaj parę rzeczy.Miss pisze: ↑25 maja 2025, 21:21 Panicznie boję się spowiedzi przez wiele niemiłych komentarzy, które usłyszałam podczas poprzednich spowiedzi, a jestem osobą młodą, która próbuje wrócić na dobrą drogę. Te komentarze wobec mnie wcale nie pomagały mi się "zastanowić nad sobą", bo już od długiego czasu zmagam się z bardzo niską samooceną, więc tylko dawały mi poczucie, że nawet w kościele mnie nie chcą.
Ksiądz jest tylko narzędziem, którym posługuje się Pan Bog, jak wiesz narzędzia bywają również tępe, niedoskonałe, nie zawsze jesteśmy z pewnych narzędzi zadowoleni.
Ksiądz również jest człowiekiem grzesznym, niedoskonałym tak jak wszyscy inni.
Kiedy zastanawiasz sie nad sobą to pomyśl lub nawet zapisz co zrobiłaś dobrego, co Ci sie udało. Nie musi to być cos wielkiego, mogą to być drobne rzeczy ale one będą Cię motywowały i polepszały Twoją samoocenę.
W wolnej chwili otwórz Ewangelie i wyszukaj teksty, które opowiadają w jaki sposób Jezus przebaczał grzesznikom np. historia Zacheusza, kobiety cudzołożnej itp.
Miss pisze: ↑25 maja 2025, 21:21 Czy jeżeli nie dam rady się wyspowiadać do końca okresu wielkanocnego przez ten lęk, będzie to grzechem? Rozumiem, że chęć, a wykonanie czegoś to dwie inne rzeczy, ale z tego co wiem to jeśli ktoś z poważnego powodu nie będzie mógł wypełnić tego obowiązku nie jest to grzechem, czy jest to wystarczający powód?
Nie jesteś zobowiązana do rzeczy niemożliwych, jeśli masz tak silne opory psychiczne, daj sobie czas i nie śpiesz się.1457 Zgodnie z przykazaniem kościelnym: "Każdy wierny, po osiągnięciu wieku rozeznania, obowiązany jest przynajmniej raz w roku wyznać wiernie wszystkie swoje grzechy ciężkie" (Katechizm)
Jak już wspomniałem, zacznij od małych sukcesów w Twoim życiu, przyjdzie czas, ze będziesz na tyle silna, żeby nie słuchać głupot innych ludzi, którzy będą chcieli Ci powiedzieć jak jesteś beznadziejna, nawet jeśli są to ludzie siedzący w konfesjonałach.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11