Wielu z nas (nawet czasami i ja w jakimś stopniu) doświadcza jakiegoś mniejszego lub większego lęku, przeciążenia codziennością, poczucia pustki lub niepokoju.
Przede wszystkim należy wtedy zgłosić się do psychologa, czy psychoterapeuty na diagnozę, jednoczesnie nie można wykluczać, że źródłem problemu mogą być też sprawy duchowe, jak np. depresja duchowa, czyli ACEDIA.
Dlatego niech ten post będzie pomocny do rozeznania, czy problem nie leży po stronie duchowej.
Proszę rozeznać i zastanowić się, ale proszę przede wszystkim słuchać wykwalifikowanego psychologa, psychoterapeuty, czy psychiatry.
Jedyne co można zasugerować, to żeby korzystać z usług osób, które biorą pod uwagę, że źródłem problemu, mogą być też sprawy duchowe, jak np. acedia, ponieważ wtedy człowiek może brać leki farmakologiczne, a one nie przyniosą ulgi, bo problem jest duchowy, a wtedy są na to inne lekarstwa. Dlatego polecam psychologów katolickich.
Czasem do psychologa, czy psychiatry lub psychoterapeuty przychodzą ludzie z problemami niby rzekomo "duchowymi" czy jak to zwą - religijnymi, a tak naprawdę muszą leczyć się farmakologicznie lub przejść terapię. I taki psycholog katolicki jest w stanie to rozeznać!
Życzę więc wszystkim potrzebującym na drodze do zdrowienia duchowego, czy psychicznego, mądrych LEKARZY!
A poniżej wysyłam kilka filmów, które akurat wyjaśniają na czy polega ACEDIA - depresja duchowa i kilka wskazówek:
Jeżeli akurat okaże się, że masz problem z acedią, to św. Benedykt zaprasza nas do powrotu do prostych rytmów życia: modlitwy, pracy, wspólnoty i ciszy. To nie tylko droga do świętości, ale także sposób na zdrowie psychiczne – powrót do siebie, do Boga i do pokoju.
...
"Ciemności duchowe i trudności w codzienności"
...
"Duchowość benedyktyńska dla każdego"
...
Zrozumieć depresja duchową:
...
Cisza - lek dla ciała i duszy...
...
"Milczenie, jako warunek pełni życia"
...
"Dzisiejszemu człowiekowi brakuje uporządkowania... By zdobyć znów panowanie nad sobą, i duchową radość, wypada mu szukać drogi do benedyktyńskiego klasztoru..."
...
O tym jak prostota modlitwy, prostota serca i miłość oraz zaufanie Bogu, są lekarstwem na depresję...
Rozdarcie wewnętrzne. Jak sobie radzić z depresją duchową...
.........
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: [email protected]
.png)