Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: [email protected]

Witam i od razu pytam :)

Pragniemy stworzyć tu życzliwą i braterską atmosferę, chcemy wiedzieć, z kim piszemy - daj się poznać. Przedstaw się użytkownikom forum religijnego.
MarkovChain
Wyznanie: katolicyzm
Podziękowano: 1

Nieprzeczytany post

Witam i od razu pytam, a co :)
A więc od razu z grubej rury, od małego zawsze byłem blisko Boga (raz bliżej, raz dalej). Ale w pewnym momencie- na studiach całkowicie siebie zawierzyłem Bogu. W życiu nie miałem łatwo ... ktoś gdzieś popełnił z bliskich samobójstwo, raczej bieda w rodzinie. Wiedziałem że muszę być silny (duchowo mocny) aby coś osiągnąć.
Wiec zostałem przy Bogu. I to piękne świadectwo, bardzo wysoko mi z tym Bogiem poszło polecieć.
Zrobiłem doktorat, aktualnie też habilitacje i pracuje na stanowisku profesora. Poznałem wspaniałą żonę ... już przeszło 10 lat razem. Dwójka dzieci... córka parę lat i aktualnie ponad rok syn.
Generalnie jeszcze inne obszary, w których Bóg dał mi tyle, że aż mi głupio... czasami.

I teraz pytanie... byliśmy z żoną pierwszymi dla siebie :) ... nigdy nie stosowaliśmy żadnych środków antykoncepcyjnych. Zawsze NPR
Aczkolwiek teraz jest mi bardzo ciężko, żona teraz nie może mieć dziecka jeszcze chwilowo (co najmniej pół roku). Aczkolwiek już Nasz brak współżycia ciągnie się prawie prawie dwa lata (chodzi o ostatnią ciąże). Jak sobie radzicie? Szatan mnie kusi tak podstępnie, podsyła myśli, różnego rodzaju wyrzuty sumienia za "pożądliwe myśli" które jak mantra wracają ... Metody NPR raczej nie wchodzą na razie w grę, gdyż żona ma bardzo nieregularne cykle. ( i boi się teraz, co rozumiem). Czy macie jakieś specjalne modlitwy... czy ktoś był/ jest w takiej sytuacji? Jakiś profil mojej osoby macie po powyższym tekście... i wiecie ze "walczę" i umiem, ale chyba tutaj szukam wsparcia. Aha sport znam, co drugi dzień 20 km biegu + inne... tutaj mogę do upadłego, wiec nie o to chodzi :):)

Dziękuje i przepraszam ze od razu w przywitaniu takie zapytanie. Z chęcią będę tutaj czytał wszystkie inne tematu
Z Panem Bogiem
ImmortalXD
Podziękował/a: 81
Podziękowano: 35
Nieprzeczytany post

Witaj :-h
Czy byliście u jakiegoś kapłana po poradę?
MarkovChain pisze: 27 sty 2025, 15:14 Aha sport znam, co drugi dzień 20 km biegu + inne... tutaj mogę do upadłego, wiec nie o to chodzi :)
Oo, Pan sportowiec :-bd , też lubię. Z tym, że ja takie dystanse jak Ty, robię rowerem
MarkovChain

Nieprzeczytany post

Nie nie byliśmy. Ja się jedynie codzienne modlę, żona też. Ale chyba potrzebna jakaś porada aby to „łatwiej” jeszcze ogarnąć by było …
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3822
Podziękowano: 3978
Nieprzeczytany post

Witaj serdecznie

Jest jeszcze badanie szyjki macicy które daje rozeznanie czy jest dzień płodny czy nie płodny. Są testy owulacyjne, aby wyznaczyć owulację a 72 h po owulacji następuje czas niepłodny.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Agnieszka94
Podziękował/a: 14
Nieprzeczytany post

Magnolia pisze: 28 sty 2025, 22:24 Witaj serdecznie

Jest jeszcze badanie szyjki macicy które daje rozeznanie czy jest dzień płodny czy nie płodny. Są testy owulacyjne, aby wyznaczyć owulację a 72 h po owulacji następuje czas niepłodny.

Takie badanie rozumiem u ginekologa?
A testy są dostępne w aptece?

Dodano po 2 minutach 29 sekundach:
Ps. Czy taki test przy rozregulowany cyklu będzie wierygodny? I czy okres niepłodny to jest zawsze 72h po owulacji czy to zależy ?
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3822
Podziękowano: 3978
Nieprzeczytany post

@Agnieszka94 nie, badanie szyjki macicy wykonuje kobieta sama w domu, czystym palcem. Bada czy szyjka jest nisko oraz miękka i jest na niej śluz, czy jest wysoko oraz twarda i zamknięta.
Pierwszy stan oznacza płodność a drugi dni niepłodne.
https://womanstory.pl/2018/11/20/podsta ... ki-macicy/
Najlepiej jest poszukać instruktorki NPR, która pomoże nabyć wprawy w obserwacji swojej płodności.
Ja znam tylko podstawy, nie jestem instruktorką.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 312
Podziękowano: 1031
Nieprzeczytany post

Zgadzam się, ze najlepiej udać się instruktorki NPR (pracują praktycznie w każdej parafii w poradni rodzinnej).
Skuteczność jest bardzo wysoka (patrz porównanie z antykoncepcją https://analizy.biz/KO/zarzut220.xhtml - szczególnie interesująca jest druga tabelka, na końcu strony), o ile stosuje się "pełną" metodę (tj. współżycie wyłącznie po owulacji).
Taki krótki przegląd jest tu https://analizy.biz/marek1962/npr1.htm ale zachęcam do kontaktu z doradcą NPR, bo ona opowie szerzej.
ODPOWIEDZ