Konsekwencje życia w świecie z AI...
- Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3585
- Podziękowano: 3792
Świetne! Dobrze przetłumaczone i dobrze przeczytane... ale co z pracą dla tłumaczy i lektorów?!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
- Dominik
- Podziękował/a: 641
- Podziękowano: 1657
Może ktoś z Was ma jakiś własny tekst piosenki, chętnie zamienię go na piosenkę.
Kolejne piosenki o Dolinie Modlitwy
Ta bardziej w gatunku gospel
Kolejne piosenki o Dolinie Modlitwy
Ta bardziej w gatunku gospel
Ostatnio zmieniony 21 maja 2024, 22:25 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magnolia
Wygląda na to, że trudno jest nawet AI stworzyć dobry tekst piosenki, który łatwo dałby się zaśpiewać. (w sensie żeby słowa były melodyjnie i rytmicznie zaśpiewane...)
Ale pierwsza propozycja ujdzie...;-)
Ale pierwsza propozycja ujdzie...;-)
mgr teologii,
- Dominik
Weź pod uwagę, że nie poświęciłem na to zbyt wiele czasu. Może z 10 minut roboty na jedená piosenkę.
Nie umiem dobrze łączyć dalszych części piosenki. Sumo AI obecnie robi maks 2 minuty piosenki, potem trzeba klikać kontynuuj, i tu może znowu coś poknocić.
Też nie śpiewa tekstu jak się poda. Pomija wersy, albo trzy razy go zaśpiewa.
Trzebaby kilka godzin posiedzieć żeby coś naprawdę dobrego powstało. To się wiąże z nakładem finansowym, ponieważ trzeba wygenerować setki fragmentów utworów, czego tylko kilka znalazłoby się w finalnej wersji. Za darmo można tylko kilka dziennie generować fragmentów.
Nie umiem dobrze łączyć dalszych części piosenki. Sumo AI obecnie robi maks 2 minuty piosenki, potem trzeba klikać kontynuuj, i tu może znowu coś poknocić.
Też nie śpiewa tekstu jak się poda. Pomija wersy, albo trzy razy go zaśpiewa.
Trzebaby kilka godzin posiedzieć żeby coś naprawdę dobrego powstało. To się wiąże z nakładem finansowym, ponieważ trzeba wygenerować setki fragmentów utworów, czego tylko kilka znalazłoby się w finalnej wersji. Za darmo można tylko kilka dziennie generować fragmentów.
- bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 45
- Podziękowano: 181
W muzyce sprawy poszły już bardzo daleko.
Można już komponować fugi, kanony itp. Można np. zwykłą, prostą pieśń kościelną zaaranżować w różnych stylach od Bacha po Maxa Regera, można ja zrobić w stylu pop, jazz lub stylu neutralnym, nie mówiąc o aranżacjach na różne instrumenty.
Wklepujesz tylko melodię za pomocą nut, klikasz i za parę sekund gotowe.
Niektóre aranże brzmią ciekawie, inne dziwacznie, inne zawierają różne błędy ale można je skorygować lub poszukać alternatywnych rozwiązań.
Można już komponować fugi, kanony itp. Można np. zwykłą, prostą pieśń kościelną zaaranżować w różnych stylach od Bacha po Maxa Regera, można ja zrobić w stylu pop, jazz lub stylu neutralnym, nie mówiąc o aranżacjach na różne instrumenty.
Wklepujesz tylko melodię za pomocą nut, klikasz i za parę sekund gotowe.
Niektóre aranże brzmią ciekawie, inne dziwacznie, inne zawierają różne błędy ale można je skorygować lub poszukać alternatywnych rozwiązań.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
- Dominik
Trafiłem na narzędzie o nazwie Claude. Wydaję mi się, że radzi sobie dużo lepiej od ChatGPT.
Polecenie:
Napisz mi wierszyk o biblijnej Ewie. Pamiętaj o tym żeby wszystkie wersy się rymowały.
ChatGPT
Wierszyk bez sensu...
użyte słowa nie pasują,
brak rymów
Cloude coś takiego napisał
Uważam, że każdy wers ma sens.
Został użyty płatny ChatGPT w wersji 4 i darmowy Cloude w wersji 3.5.
Polecenie:
Napisz mi wierszyk o biblijnej Ewie. Pamiętaj o tym żeby wszystkie wersy się rymowały.
ChatGPT
Wierszyk bez sensu...
użyte słowa nie pasują,
brak rymów
W Edenie, gdzie światło w liściach gra,
Ewa, pierwsza matka, rządziła tam.
Pod jabłonką szept, złota jabłka sny,
Zakaz owoc, pokusa w sercu tkwi.
Wąż, sprytny gość, słodkimi słowy wił,
O zakazanych owocach jej śpiewał,
Ewa, z ciekawości serce złe,
Jabłko zerwała, zmieniając losy swe.
Cloude coś takiego napisał
Uważam, że każdy wers ma sens.
Dodano po 5 minutach 34 sekundach:Ewa, pierwsza kobieta na świecie,
W rajskim ogrodzie żyła w pełnym kwiecie.
Z żebra Adama przez Boga stworzona,
Do życia w Edenie została powołana.
Kuszący owoc z drzewa skosztowała,
I tym samym grzech pierworodny poznała.
Za ten czyn z raju została wygnana,
Na trud życia ziemskiego skazana.
Został użyty płatny ChatGPT w wersji 4 i darmowy Cloude w wersji 3.5.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2024, 12:41 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magnolia
Trafiłam dziś na modlitewnik internetowy, który na pierwszy rzut oka, robi wrażenie naprawdę dobrze zrobionego, przejrzystego i opatrzonego zdjęciami dobrej jakości i ładnych kolorach.... ale już na drugi rzut oka człowiek czuje niepokój, bo zdjęcia są mało katolickie... nie takie do jakich jesteśmy przyzwyczajeni.... klikam w kolejne litanie...
np do MB Częstochowskiej i zamiast modlitwy jest analiza tekstu, oraz dokonania MB Częstochowskiej (?!) i zaczynam szukać, ale nadaremno, obrazu Jasnogórskiego... nie ma...
Kolejna litania.. kolejna analiza... kolejne dokonania i narzucające się pytanie ile mamy Matek Boskich?! Oraz czy każda urodziła Jezusa?!
Już chciałam pisać do Autora strony o błędach teologicznych jakie dostrzegłam... ale szybko kolejne zdjęcia mnie olśniły, że cała strona jest zrobiona z wykorzystaniem AI, czyli nic na niej nie jest prawdziwe...
Twarz dziecka odwrócona...

św Stanisław i stroju biskupa protestanckiego

naprawdę mało jest zdjęć Jana Pawła II ?!

Trójca św?! Naprawdę?!

św Barbara jako super-bohaterka

Matka Boska śnieżna (powala mnie do łez)

Ktoś w zachwycie nad technologia tworzy taki bubel i nie zastanawia się nad konsekwencjami.... nad zagrożeniem duchowym jakie sieje... bo to pomylenie z poplątaniem... ładne ale puste...
celowo nie umieszczam linku, aby nie promować tej strony...
np do MB Częstochowskiej i zamiast modlitwy jest analiza tekstu, oraz dokonania MB Częstochowskiej (?!) i zaczynam szukać, ale nadaremno, obrazu Jasnogórskiego... nie ma...
Kolejna litania.. kolejna analiza... kolejne dokonania i narzucające się pytanie ile mamy Matek Boskich?! Oraz czy każda urodziła Jezusa?!
Już chciałam pisać do Autora strony o błędach teologicznych jakie dostrzegłam... ale szybko kolejne zdjęcia mnie olśniły, że cała strona jest zrobiona z wykorzystaniem AI, czyli nic na niej nie jest prawdziwe...
Twarz dziecka odwrócona...

św Stanisław i stroju biskupa protestanckiego

naprawdę mało jest zdjęć Jana Pawła II ?!

Trójca św?! Naprawdę?!

św Barbara jako super-bohaterka

Matka Boska śnieżna (powala mnie do łez)

Ktoś w zachwycie nad technologia tworzy taki bubel i nie zastanawia się nad konsekwencjami.... nad zagrożeniem duchowym jakie sieje... bo to pomylenie z poplątaniem... ładne ale puste...
celowo nie umieszczam linku, aby nie promować tej strony...
mgr teologii,
- Dominik
Tego typu strony mogą powstawać dla pieniędzy. Można w stosunkowo prosty sposób tworzyć strony i potem umieszczać na nich reklamy.
Druga sprawa to budowa zaplecza w celu pozycjonowania np. swojej głównej strony. Czyli mam np. sklep internetowy na którym sprzedaję miód, to tworzę dodatkowo 10 stron o tematyce pszczelarskiej i z nich linkuję stronę sklepu. W efekcie na tych 10 stronach może być zarobek z reklam jeśli się je dopracuje i dodatkowo ruch w sklepie.
Tego typu strony mogą powstawać dla pieniędzy. Można w stosunkowo prosty sposób tworzyć strony i potem umieszczać na nich reklamy.
Druga sprawa to budowa zaplecza w celu pozycjonowania np. swojej głównej strony. Czyli mam np. sklep internetowy na którym sprzedaję miód, to tworzę dodatkowo 10 stron o tematyce pszczelarskiej i z nich linkuję stronę sklepu. W efekcie na tych 10 stronach może być zarobek z reklam jeśli się je dopracuje i dodatkowo ruch w sklepie.
- Dominik
Westworld, serial ten powstał 8 lat temu. Jest on o swojego rodzaju parkiem rozrywki zamieszkałem przez roboty, które są upodobnione do ludzi niemal w 100%. Odczuwają strach, emocje. Początkowo są one tylko zwykłymi linijkami kodu programu, z czasem staje się to bardziej zagmatwane.
Do tego parku są wpuszczani bogaci ludzie, co mogą robić z robotami co tylko im się podoba. Korzystać z usług prostytutek, zabijać je, czy iść z nimi na zainicjowane przygody poszukiwania skarbów. Roboty te zostały stworzone przez ludzi do celów rozrywki.
Powstało 4 sezony, pierwszy polecam. Daję on trochę do myślenia o nas samych.
Anthony Hopkins gra w nim.
Do tego parku są wpuszczani bogaci ludzie, co mogą robić z robotami co tylko im się podoba. Korzystać z usług prostytutek, zabijać je, czy iść z nimi na zainicjowane przygody poszukiwania skarbów. Roboty te zostały stworzone przez ludzi do celów rozrywki.
Powstało 4 sezony, pierwszy polecam. Daję on trochę do myślenia o nas samych.
Anthony Hopkins gra w nim.
- Dominik
Próbował ktoś z Was używać AI jako nauczyciela do nauki np. matematyki
https://chatgpt.com/share/67025b90-5788 ... 2f1ecf27d4
albo języka angielskiego? Od 3 minuty gdzieś AI robi za nauczyciela
https://chatgpt.com/share/67025b90-5788 ... 2f1ecf27d4
albo języka angielskiego? Od 3 minuty gdzieś AI robi za nauczyciela
- Szukający
- Podziękował/a: 32
- Podziękowano: 16
Jak na dzisiaj. AI jest w powijakach. A może już nawet raczkuje. Np. nietrafna jest podobizna Marii. Takze małego Jezusa. Pokazuje ich pozbawionych semickich rysów twarzy .
Z jakiejś poprawności? Z niewiedzy?
Dziś w radio usłyszałem, że za maksymalnie 20 lat AI przewyższy człowieka inteligencją.
A jeśli już za 10 lat?
Tylko to przecież człowiek jest doskonałym dziełem , stworzonym na obraz i podobieństwo Boże. Jeśli AI nas przewyższy, co będzie z naszą " doskonaliscią" i byciem szczytem stworzenia?
Z jakiejś poprawności? Z niewiedzy?
Dziś w radio usłyszałem, że za maksymalnie 20 lat AI przewyższy człowieka inteligencją.
A jeśli już za 10 lat?
Tylko to przecież człowiek jest doskonałym dziełem , stworzonym na obraz i podobieństwo Boże. Jeśli AI nas przewyższy, co będzie z naszą " doskonaliscią" i byciem szczytem stworzenia?
- Magnolia
Teraz zauważyłam ze zrobił się offtop, może tu będziecie kontynuować?
viewtopic.php?t=160&start=100
Przeniosłam tam posty o Adamie i Ewie
viewtopic.php?t=160&start=100
Przeniosłam tam posty o Adamie i Ewie
Ostatnio zmieniony 10 paź 2024, 15:27 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
mgr teologii,
- Magnolia
https://cyfrowa.rp.pl/technologie/art41 ... -oburzenie
Szokujące i niepokojące... jeśli pozwolimy na takie "wywiady dwóch botów" które udają osoby nieżyjące to co nas czeka? ogromne to budzi moje zastrzeżenia, bo każda informację napisaną trzeba już sprawdzać i weryfikować, a teraz czyjś dobrze znany nam głos będzie nas np przekonywał w reklamie, w banku, przez telefon...
spodziewam się chaosu informacyjnego...
Tym bardziej, że w tym wywiadzie bot udający Noblistkę komentował wydarzenia które wydarzyły się po jej śmierci, powieści które napisano później, których nie mogła przeczytać. ...
Oburzenie budzące się u ludzi jest bardzo uzasadnione, moim zdaniem.
Szokujące i niepokojące... jeśli pozwolimy na takie "wywiady dwóch botów" które udają osoby nieżyjące to co nas czeka? ogromne to budzi moje zastrzeżenia, bo każda informację napisaną trzeba już sprawdzać i weryfikować, a teraz czyjś dobrze znany nam głos będzie nas np przekonywał w reklamie, w banku, przez telefon...
spodziewam się chaosu informacyjnego...
Tym bardziej, że w tym wywiadzie bot udający Noblistkę komentował wydarzenia które wydarzyły się po jej śmierci, powieści które napisano później, których nie mogła przeczytać. ...
Oburzenie budzące się u ludzi jest bardzo uzasadnione, moim zdaniem.
mgr teologii,
- Dominik
Może być tak, że z weryfikacją informacji będzie problem. Strzelam, że mamy tysiące tematycznych stron www wygenerowanymi w całości przez AI bez weryfikacji treści. Są do tego narzędzia,,, łatwa perspektywa np. zarobku z reklam na takich stronach.
Do tego książki pisane przez AI też bez weryfikacji.
baaaa, napotkałem już gotowe narzędzie do implementacji do forum, może odpisywać na posty.
Do tego książki pisane przez AI też bez weryfikacji.
baaaa, napotkałem już gotowe narzędzie do implementacji do forum, może odpisywać na posty.
- Magnolia
Jestem pod wrażeniem tej technologii i możliwości. Jawi się to jako wspaniałe narzędzie....
Jednak nie byłabym sobą gdyby mnie to samo narzędzie nie przerażało, jeśli pomyślę ze znajdzie się w rękach ludzi, którzy nie chcą szkolić język obcy, ale chcą oszukiwać innych dla własnego zysku...
Nie macie takiego wrażenia, ze filmy które oglądaliśmy jako dzieci, obecnie stają się rzeczywistością?
Jednak nie byłabym sobą gdyby mnie to samo narzędzie nie przerażało, jeśli pomyślę ze znajdzie się w rękach ludzi, którzy nie chcą szkolić język obcy, ale chcą oszukiwać innych dla własnego zysku...
Nie macie takiego wrażenia, ze filmy które oglądaliśmy jako dzieci, obecnie stają się rzeczywistością?
mgr teologii,