Zna ktoś świętych oskarżanych przez własne rodziny?
-
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 9
- Podziękowano: 6
Jeżeli tak to proszę o wykaz. Wiem , że chyba O.Dolindo matka nie wierzyła jak był pomawiany, oskarżany....
- Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3623
- Podziękowano: 3820
Myślę, że jeżeli ktoś radykalnie idzie za Chrystusem, to spotyka go i prześladowanie i niezrozumienie, także ze strony najbliższych. Ale nie przychodzi mi nikt teraz konkretny.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
- Wyznanie: inne wyznanie
- Podziękował/a: 39
- Podziękowano: 26
Rozumiem, że masz na myśli świętych, którzy zostali wyświęceni i są czczeni przez Kościół?..Ewelina123 pisze: ↑31 sie 2024, 20:41 Jeżeli tak to proszę o wykaz. Wiem , że chyba O.Dolindo matka nie wierzyła jak był pomawiany, oskarżany....
Św.Paweł słusznie nazywa świętymi wszystkich wierzących, a mówi do Izraelitów: "1 Dalej Pan powiedział do Mojżesza: 2 «Mów do całej społeczności Izraelitów i powiedz im: Bądźcie świętymi, bo Ja jestem święty, Pan, Bóg wasz!"(BT, Ks.Kpł.19,1-2). Na to powołuje się Ap.Piotr w 1Liście: "15 ale w całym postępowaniu stańcie się wy również świętymi na wzór Świętego, który was powołał, 16 gdyż jest napisane: Świętymi bądźcie, bo Ja jestem święty"
Tak rozumiana świętość w kontekście prześladowań (pomówienia, oskarżenia itp), nie jest niczym nowym. Coś o tym wiem.