Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: [email protected]
Stanowisko Kościoła wobec osób chorych psychicznie
Regulamin forum
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
-
AndrzejLukasz1910
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękowano: 4
Mam pytanie do Księdza jak Kościół odnosi się do osób chorych na depresję i zaburzenia psychosomatyczne. Jak można pomóc osobie chorej na te dolegliwości oprócz pomocy medycznej i sakramentalnej. Czy istnieją jakieś ośrodki lub zakony pomagające takim osobom.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2025, 14:18 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
- bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 66
- Podziękowano: 263
Odnosi się tak samo jak do innych osób mających problemy zdrowotne. Dlatego są kapelani w szpitalach czy różnych ośrodkach terapeutycznych, katolickie poradnie czy grupy wsparcia.AndrzejLukasz1910 pisze: ↑16 paź 2025, 9:26 jak Kościół odnosi się do osób chorych na depresję i zaburzenia psychosomatyczne.
Jak już wspomniałem, są grupy wsparcia, oczywiście ważne są tez kontakty z tymi ludźmi, żeby czuli, iż nie są sami.AndrzejLukasz1910 pisze: ↑16 paź 2025, 9:26 Jak można pomóc osobie chorej na te dolegliwości oprócz pomocy medycznej i sakramentalnej.
Jest wiele zakonów, które zajmują się ludźmi z rożnymi chorobami psychosomatycznymi. Ze znanych zakonów wymieniłbym kamilianów i bonifratrów, nie wiem czy w Polsce te czy inne zakony zajmują się tez zaburzeniami psychicznymi.AndrzejLukasz1910 pisze: ↑16 paź 2025, 9:26 Czy istnieją jakieś ośrodki lub zakony pomagające takim osobom.
Dodano po 8 minutach 15 sekundach:
Re: Stanowisko Kościoła wobec osób chorych psychicznie
Poprawiłem temat wątku aby było wiadomo o co chodzi.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
.png)